Molt a prop del Turó Park hi ha Finques Almendros. En obrir la porta tens la sensació d’haver entrat a un altre món. T’envolta la calidesa, el confort, la llum. Sembla com si estiguessis a casa. I li sumem l’acolliment d’en Sergi i Germán, les ànimes de l’agència, la personificació dels valors, l’honestedat i el bon rotllo. Tots dos es complementen i han creat un espai únic sumant l’experiència heretada del seu pare i la seva nova mirada, posant el client al centre de tot.
Com van ser els vostres inicis al sector?
El nostre pare treballava en una Notaria i allà va començar el primer contacte amb el món immobiliari. Després va començar a vendre solars i edificis i fer promocions immobiliàries amb un grup de socis. Posteriorment, es va dedicar a temes de gestoria amb l’antiga Caixa de Barcelona. El Sergi va començar a treballar als 18 anys a l’empresa familiar i després es va unir en Germán. Quan Caixa de Barcelona va ser adquirida per Caixa de Pensions, vam deixar de prestar els nostres serveis.
En aquell moment, el nostre pare ja era gran i no volia continuar en aquesta nova situació. Els dos germans vam decidir continuar a la intermediació, especialment en operacions de solars i edificis, que va ser el que el nostre pare ens havia ensenyat. A poc a poc, vam començar a realitzar més operacions de venda i lloguer de tota mena de productes, i vam contractar la primera persona que es va unir a nosaltres, ja que tots dos sols no podíem gestionar-ho tot. Han passat aproximadament 40 anys des de llavors, seguim creixent i fa uns 20 anys vam obrir el departament d’administració de finques, així que des de llavors ens dediquem a la Gestió de Patrimonis i a l’Administració de comunitats, a més de la compravenda i el lloguer. Actualment som un equip de 17 persones.
Pel que veig, Germán, no va ser una cosa que tinguessis al cap des del principi, oi?
En el meu cas, gens. Jo volia ser actor! Després d’acabar COU, vaig dir al meu pare que volia estudiar teatre, però ell es va negar i em va dir que estudiés dret. Així que vaig estudiar dret mentre treballava amb el meu pare, cosa que em proporcionava ingressos per estudiar a les tardes i nits a l’escola Nancy Tuñón, que és una escola de teatre a Barcelona. Hi vaig estudiar durant 4 anys mentre també estudiava dret, però a un ritme tranquil. Després de finalitzar els estudis de teatre a Barcelona, me’n vaig anar a Nova York durant 2 anys per seguir estudiant teatre al Lee Strasberg Theater Institute. Quan vaig tornar, vaig dir al meu germà que tenia clar que volia ser actor, i ell em va dir que mentre no trobés feina com a actor, podia treballar a l’empresa. Vaig estar entrant i sortint de l’empresa durant un temps perquè vaig tenir la sort d’aconseguir papers secundaris en algunes pel·lícules i també vaig participar a diverses obres de teatre. Però el dia a dia era molt demandant i em vaig adonar que no es podia estar al món de l’actuació si no hi dedicava el 100%. Havia de dir “no” constantment a audicions o esdeveniments on podia conèixer persones interessants relacionades amb el món de l’actuació, i amb aquestes limitacions, no podia construir una carrera al sector. Així que vaig decidir acabar els meus estudis de dret i dedicar-me completament a l’empresa familiar.
Però entenc que ara ja els has agafat el gust a l’ofici, oi?
He agafat el gust a ser soci del meu germà, això és el millor. Treballar amb l’equip és genial perquè ho passem molt bé, i la feina en si és enriquidora. Tot i que la part més agraïda és la comercial, la que porta el meu germà Sergi. No em queixo, les coses van bé i gaudeixo molt treballant amb el meu germà i tot l’equip. És una bona recompensa.
Quina va ser la vostra estratègia, la que us va portar al model de negoci que ara teniu?
Comencem enfocant-nos totalment a la part comercial: compravenda i lloguer. Tot i això, un dia un client a qui havíem llogat el seu pis ens va demanar que també l’administréssim. Al principi ens vam resistir perquè no era el nostre enfocament ni ens interessava, però finalment vam acceptar. Després van venir altres pisos, despatxos i, per casualitat, ens vam trobar administrant finques. Aquest treball requereix molta dedicació i té ingressos limitats, però són ingressos recurrents que sempre són importants i a més t’ofereix l’oportunitat de conèixer molta gent.
Ho valorem i prenem la decisió d’apostar també per la vertical de l’administració de finques. El Sergi dirigeix el departament d’intermediació i Germán l’administració de propietats i comunitats. La veritat és que hem fet canvis significatius en tots els aspectes respecte de l’empresa anterior.
Quins són els canvis més importants al sector, al mercat i als clients que heu hagut d’afrontar?
En primer lloc, hi ha molta més burocràcia que fa 15 anys, per fer esment d’una referència. El client està molt més informat que abans i té molt més coneixement. Aquesta part, al meu entendre, és positiva. Tanmateix, la burocràcia i els canvis legislatius constants fan que hàgim de dedicar una part significativa del nostre temps a qüestions no purament productives.
Quins són els valors de Fincas Almendros?
Mira, quan entrevistem persones per contractar-les, sempre els diem que aquí hi ha coses innegociables: que hi hagi bon rotllo entre tots i que també hi hagi molta honestedat tant amb els clients com amb els companys.
Considerem que parlant la gent s’entén; si hi ha un problema, ho parlem i ho resolem.
Si cometem un error amb un client, ho assumim obertament, encara que tingui un impacte negatiu per a nosaltres.
I per sobre de tot, intentem tenir molta empatia amb tothom i ser persones. Per exemple, si algun company ens diu que el seu fill està malalt, li diem que marxi immediatament a estar amb ell. Tots som persones, tots tenim fills o mares malaltes o pares que estan molt grans i que ens poden necessitar en algun moment. Així que ho resumiria en ser humans, molt honestos i molt transparents tant internament com externament.
Oferiu un servei 360 als vostres clients?
Sí, completament. A més del que fem internament tant a la part comercial com a l’administrativa, tenim acords de col·laboració amb empreses de confiança que ofereixen serveis auxiliars als nostres clients, tant d’aspectes legals, arquitectònics, hipoteques, assegurances, reformes, en fi, dins del món immobiliari oferim tots els serveis que algú pugui necessitar. Un dels nostres objectius sempre ha estat que quan un nou client entri per la porta, no hagi d’anar a cap altre lloc, perquè nosaltres ho solucionem tot.
Com us va afectar la pandèmia? Us va obligar a canviar molt la manera de treballar?
El departament comercial va estar parat completament; per llei, no podíem fer visites. El departament d’administració de comunitats i gestió de patrimoni ja estava preparat tecnològicament, i l’endemà tot l’equip va poder treballar des de casa sense problemes.
Vam tenir una allau de contractes que havíem de modificar a causa d’acords de reducció de rendes entre propietaris i llogaters; arribem a modificar uns 300 contractes. Ho vam portar bé perquè tot l’equip va treballar molt des de casa i vam poder complir amb els clients.
I els clients van acceptar bé els canvis?
En general molt bé; no tenien més remei, ja que ho deia la Llei. Es van adaptar perfectament a realitzar les reunions per videoconferència.
En l’aspecte comercial, si alguna cosa “bo” tenia aquesta situació és que les normes eren les mateixes per a tots i, per tant, encara que algun client pogués insistir a veure un pis físicament o reunir-se en persona, la resposta era sempre la mateixa: ho sento molt, però no es pot, així que vam fer moltes visites virtuals als immobles que teníem en comercialització, amb molt bon resultat.
I la tornada a la normalitat?
La veritat és que ha estat molt bona, de manera gradual, espaiant el teletreball. Però l’equip ens va demanar de seguida tornar aquí perquè l’ambient que hi ha és molt bo, i vam gaudir molt treballant junts.
Parlem de la nova llei de l’habitatge. Quina opinió us mereix i com esteu enfrontant tants canvis?
Honestament, ens preocupem força quan fa uns anys es va aprovar la primera llei que va aprovar el Parlament de Catalunya, però després de tants canvis i incertesa, estem en mode de “a veure què passa”. Tenim col·legues de professió que estan molt inquiets, però hem decidit no preocupar-nos, esperar a veure què passa i adaptar-nos… Ho estem vivint amb tranquil·litat i confiant en els plantejaments col·lectius que sorgeixin dels col·legis professionals, ja que és un tema que afecta tot el sector i no només una empresa en particular La veritat és que hem viscut moments més difícils, com la pandèmia de COVID-19 o la crisi del 2008 i sempre hem aconseguit sortir reforçats.
Com fan la captació de clients? Es recolzen en el màrqueting?
La majoria dels nostres clients provenen de recomanacions de persones amb què hem treballat.
Creiem que la manera com cuidem els nostres clients fomenta que ens recomanin, per la qual cosa no necessitem dependre massa del màrqueting.
Parlem del mercat després de la pandèmia. Com us ha anat a vosaltres?
La veritat és que ens ha anat bé. Tothom estava expectant per veure com es comportarien els preus i si hi hauria una gran caiguda. Nosaltres no hem tingut grans problemes. L’any passat va ser bo i esperem que aquest any també ho sigui, ja que tot indica que serà així.
Quina recomanació donaríeu a algú que vol vendre un habitatge?
Principalment, us suggeriríem que la doni a comercialitzar en exclusiva, a qui sigui, però amb una sola agència de confiança. És similar a quan consultes altres professionals (advocats, metges, arquitectes…): consulta diversos, però la feina només els ho encarregues a un. Creiem que en la intermediació hauria de ser el mateix: Busca algú en qui confiar i permeti fer bé la seva feina.
M’heu explicat que la majoria dels clients arriben per recomanació, però realitzeu estratègies de màrqueting?
Sí, però principalment ens enfoquem en el màrqueting relacional, estant presents a xarxes socials sense ser massa invasius. Preferim establir relacions sòlides. A més, som patrocinadors del Club de Tennis Barcelona (RCTB-1899) i del Club d´Esquí Nuria-Masella Cerdanya (CANM-C). Considerem que és una extensió de les relacions que ja establim en persona.
Què opineu sobre l’intrusisme professional al sector i quina formació hauria de tenir una persona per ingressar en aquest àmbit?
Considerem que és crucial que el sector estigui regulat i que no està bé que qualsevol persona pugui exercir sense tenir una formació mínima i una col·legiació obligatòria. Això es podria assolir mitjançant oposicions, cursos obligatoris o altres mètodes, amb l’objectiu de garantir que aquells que ingressin al mercat tinguin els coneixements necessaris per brindar un bon servei als clients. A més, la formació contínua també és fonamental a causa dels constants canvis en legislacions i tecnologies de tota mena.
Pensem en el futur. Què poden aportar els agents immobiliaris a la societat els propers anys?
És una pregunta difícil! Ens agradaria que la societat percebés els agents immobiliaris com a professionals formats, amb coneixements i responsables. Ens agradaria que quan les persones vulguin comprar o vendre una propietat, s’acostin a nosaltres perquè confien en la nostra capacitat per ajudar-los i vegin en nosaltres professionals en qui confiar. Hem de combatre la mala praxi al sector perquè es valori la nostra feina. Gestionem la inversió més important a la vida de la majoria de les persones, i això comporta una enorme responsabilitat; no els podem defraudar. Hem de canviar la imatge, fins i tot en algunes administracions públiques, que ens perceben com a oportunistes que no aportem res. Els veritables professionals aportem molt a les persones que confien en nosaltres per fer una inversió tan important com la compra d’un habitatge.
Què pensen del nou projecte de l’AIC?
Observem un enfocament nou i molt actiu. Sembla que s’està dinamitzant molt.
Estem encantats amb les formacions que ens ofereixen i esperem que continuïn impulsant el progrés com ho han estat fent fins ara.
Què els diríeu a una persona jove que vulgui ingressar al sector?
Que es formi adequadament. Entrar al sector immobiliari pot semblar fàcil, però mantenir-se i créixer no ho és. Això implica treballar àrduament i capacitar-se constantment per conèixer el sector i oferir el millor servei possible als clients.
Parlem del futur. Quins són els vostres principals reptes?
Donar als nostres clients un servei de 360 graus amb resposta humana, eficaç i professional. Per això ens estem formant constantment i implementem les últimes eines tecnològiques que ens permeten posicionar el client al centre i donar-li un servei exclusiu i personalitzat.