Abel Lligoña «Als clients se’ls ha de tractar com a nosaltres ens agradaria que ens tractessin»

Abel Lligoña és l’ànima darrere d’All Properties, una agència immobiliària que destaca per la seva honestedat, transparència i un profund compromís amb els seus clients. La seva història és un viatge inspirador, que comença amb una passió innata pel sector immobiliari, influenciat per les converses familiars dret i negocis immobiliaris, i que es consolida amb anys de dedicació i formació. Tot i que l’inici no va ser exactament el que esperava, va decidir inscriure’s a un màster, decisió que va marcar un punt d’inflexió en la seva carrera i li va donar la confiança per fundar All Properties fa gairebé vint anys.

Com diu l’Abel, la missió de l’agència és simple: “fer que els clients no hagin de preocupar-se per la gestió dels seus immobles,” perquè d’això ja se n’encarrega l’equip d’All Properties. Ells treballen incansablement per maximitzar la rendibilitat de cada immoble, oferint un assessorament complet que inclou suport legal i administratiu.

El futur de la professió està assegurat amb persones com l’Abel Lligoña, un home entranyable que no només ha construït una agència immobiliària d’èxit, sinó que també ha creat una comunitat de clients satisfets que confien plenament en All Properties.

La seva dedicació, formació contínua i un enfocament humà són els pilars que sostenen aquesta agència i que asseguren el seu èxit continuat en el futur.

  • Com van ser els teus inicis en el sector immobiliari? Què et va motivar a unir-te a aquest sector i com et vas preparar per a aquesta professió?

Moltes de les converses a casa sempre han girat al voltant del dret i del sector immobiliari, per tant, sempre m’ha resultat un sector proper i familiar.

Just en acabar els estudis universitaris un bon amic, que tenia coneixement sobre la meva inquietud pel sector, em va dir que a l’agència on ell treballava buscaven consultors. No era concretament, el que jo volia, però per començar, conèixer el sector i poder-me finançar un viatge als EUA, vaig aplicar i em van agafar. Un dels punts de l’oferta era la formació continuada, al cap i a la fi, aquesta va consistir a proporcionar-me un bon “totxo” de papers amb plantilles i esborranys de contractes impresos… Quina decepció! Un agent no es pot limitar a intermediar, té una responsabilitat sobre el que implica a cadascuna de les parts i ha de tenir el coneixement específic per poder abordar qualsevol circumstància que pugui sorgir, sigui en una compravenda o en la formalització d’un arrendament. Així que, descontent amb la “formació” que van proporcionar-me a l’agència, vaig inscriure’m al Màster de la UB, dirigit per en Gonzalo Bernardos i allà vaig obrir els ulls per aquesta professió… Després del viatge pels EUA, tenia clar que volia muntar la meva pròpia agència, i d’això ja fa gairebé 20 anys.

  • Els valors d’ALL Properties són clau per l’èxit. Podries explicar quins són aquests valors i com es reflecteixen en el vostre treball diari?

L’honestedat i la transparència són fonamentals per nosaltres i per tenir èxit en aquesta professió, els tenim sempre pressents i en qualsevol acció del nostre dia a dia.

Entre els professionals del sector, és molt important que també respectem el codi deontològic, això ens afavoreix els uns i als altres i neteja la “mala praxi” que en alguns moments s’ha pogut dur a terme dins la nostra professió.

Sempre dic que als clients se’ls ha de tractar com a nosaltres ens agradaria que ens tractessin, per tant, empatitzar és clau per donar continuïtat a la nostra relació amb clients i propietaris. A la gran majoria de les transaccions immobiliàries, es mouen també sentiments, decisions i canvis personals. Per tant, la nostra feina també consisteix a orientar, a fer costat, a posar-nos a la pell de l’altre per entendre la situació i així anar millor dirigits de cara a enfocar la comercialització. Una vegada entenem que la persona té una necessitat i aquesta persona entén que tu, com a professional, estàs allà per ajudar-lo, és quan es genera el factor confiança i l’èxit està assegurat.

  • Oferiu un assessorament de 360° des del primer moment? Podries descriure l’equip de professionals amb qui treballeu i com col·laboren en el procés de compra, venda o lloguer d’immobles?

Vam començar sent una agència especialitzada en la intermediació d’oficines. És una branca de la intermediació que la gaudeixo molt, no té res a veure amb el residencial…

Amb el temps i gràcies a generar el factor confiança que et comentava anteriorment, una família ens va demanar si li podíem portar el dia a dia i la gestió dels seus immobles per llogar, i així vam començar el que avui dia és un dels nostres forts: la gestió patrimonial. I des de les hores ens hem obert a la intermediació de qualsevol mena d’actiu.

Des d’All Properties portem el dia a dia dels immobles i dels llogaters, amb tot el que implica. Busquem la manera que els nostres clients treguin la màxima rendibilitat dels seus actius i comptem amb un departament legal per donar resposta a tot el que pugui venir. Per resumir-ho, la nostra feina és fer que els nostres clients/propietaris no tinguin feina, per això estem nosaltres.

  • Com veus l’evolució de les vendes en el mercat residencial per aquest any? Quines tendències o factors influeixen en aquesta evolució?

Estem en uns moments a on hi ha un desequilibri absolut entre l’oferta i la demanda. Hi ha molt poca oferta i la demanda és cada vegada major quant a residencial. Es parla d’una altra pujada de preus després de l’estiu… Com hem pogut comprovar, tot i que hi ha indicadors que ens poden anar guiant, ningú sap el que vindrà. Si ho recordes, encara estem esperant, el que per molts era evident, la gran caiguda de preus després de la Covid i, des d’aleshores el residencial ha anat pujant constantment. Per tant, més que preveure l’evolució, hem d’anar adaptant-nos al que ens porti la societat. Avui dia, per nosaltres és un bon moment, el producte que entra tant en venda com per a llogar, si no està fora de mercat, es col·loca bé; el més difícil ara és la captació d’aquest producte.

  • Quin consell donaries a aquelles persones que volen comprar una propietat? I a aquells que volen vendre-la?

En ambdós casos els diria que es deixin acompanyar per un professional acreditat. Formar part d’un col·legi com el d’API és un segell de garantia. Aquest professional vetllarà perquè el procés de compravenda sigui senzill per ambdues parts i el més àgil possible i sobretot, resoldrà la part més tècnica i legal d’aquests tipus d’operacions que no sempre fàcil.

  • Quina formació consideres necessària per poder respondre adequadament a les necessitats del sector immobiliari i oferir un servei professional?

La base de la nostra professió està en el Dret, així que qualsevol persona amb aquest grau entra a la nostra professió per la porta gran i amb els coneixements imprescindibles per respondre a les necessitats del sector. De no poder ser, els cursos que ofereix el Col·legi, haurien de ser obligatoris per qualsevol persona que s’hi vulgui dedicar.  

I per experiència pròpia, també recomano el Màster de la Universitat de Barcelona dirigit per en Gonzalo Bernardos. De fet, i després dels anys, el tornaria a fer.

  • Quin paper juga el màrqueting per vosaltres? Com l’utilitzeu per promocionar-vos i captar nous clients?

Avui en dia, el nostre millor màrqueting és el de la recomanació dels clients que ens coneixen. La majoria dels immobles que tenim en cartera han entrat gràcies al “boca-orella”. M’agrada veure com, amb els anys, anem teixint una xarxa de contactes. Perquè et facis un idea, fa uns mesos, per un contacte, ens va trucar una persona per oferir-nos un local per llogar. Després de treballar la intermediació i trobar un bon llogater, portem la seva administració. El llogater del local, amb qui tenim un constant diàleg, ens pregunta si podem ajudar-lo a vendre un pis. I m’entres li busquem comprador ens truca un amic seu demanant-nos si podem ajudar a buscar un pis de lloguer. Aquest és un exemple de com el “boca-orella” per nosaltres és el millor màrqueting.  

De totes maneres soc conscient que ens hem d’obrir i anar cap a les xarxes socials si volem evolucionar amb les noves generacions. Aquestes no coneixen altra manera de màrqueting i, és un dels objectius per aquest següent curs.

  • Què creus que els agents immobiliaris poden aportar a la societat i com creus que evolucionarà el seu paper en el futur, d’aquí a 10 anys?

Si empenyem als organismes corresponents perquè es reguli la professió assolint uns estudis mínim, si aconseguim per exemple que col·legiar-se en un col·legi com el d’API sigui obligatori per exercir… En resum, si com a col·lectiu fem les coses ben fetes, podem aportar moltíssim.

Sempre he pensat que, tal com tenim un dentista, un advocat o un assessor financer de confiança, hauríem de tenir el nostre agent immobiliari de confiança, i que sigui aquest agent, el que decideixi col·laborar amb altres agents per portar millor la intermediació de l’immoble en qüestió. Quan veus que una propietat confia en diverses agències, en realitat, és perquè no confia en cap d’elles.

  • Què destacaries del projecte de l’Associació d’Agents Immobiliaris de Catalunya (AIC) i com us beneficia a vosaltres i als vostres clients?

Avui, és imprescindible estar actualitzat i al dia de tots els canvis que es produeixen en el nostre sector que no són pocs… L’associació ens ofereix formació constant en aquest aspecte i per a mi és fonamental tenir aquest suport.

Soc molt usuari dels diferents serveis que ofereixen, ja sigui en algun moment puntual fer una consulta jurídica com per contractar un tour virtual per un immoble que comercialitzem.

  • Què els diries als joves que volen incorporar-se a aquest sector immobiliari? Quins consells o orientació els donaries?

Els diria que es formin per a ser professionals de referència, que profunditzin i no es quedin amb els coneixements bàsics que et pugui aportar la pràctica. Que aspirin a ser els millors dins la seva àrea, que s’esforcin i treballin i així triomfaran. A Barcelona es concentren empreses de referència internacional en el sector, formar-se en una d’elles i passar per diferents departaments pot ser una bona eina per conèixer el sector.

  • Quins són els teus projectes i reptes de futur com a professional del sector immobiliari? Què et motiva i què esperes aconseguir en els pròxims anys?

Cada any em marco un full de ruta i uns objectius per assolir que sempre miren cap amunt. Fer créixer All Properties em motiva i és un dels objectius, però sempre des del que em porti el dia a dia.

Amb els anys el meu projecte inicial ha anat evolucionant i m’ha portat a on estic ara. Amb això vull dir-te que no espero res en concret.

Em deixo portar, treballant, confinant i fent les coses el millor que sé. Hi ha una frase de la Mare Teresa de Calcuta que em repeteixo sovint “que nadie venga a ti sin irse mejor y más feliz”. Aquesta és una de les meves motivacions tant en l’àmbit personal com professional.