Adrià París «La tecnologia ens ajudarà en algunes coses en la nostra feina del dia a dia, però la part presencial, humana i comercial, cada cop serà més necessària en la societat»

L’entrevista d’avui té una història darrera d’un llarg camí en el sector immobiliari, un camí que es remunta a les arrels familiars. El nostre entrevistat, l’Adrià París, ha estat immers en aquest món des de molt petit, gràcies al seu pare arquitecte i al seu avi constructor. La seva passió pel sector immobiliari es va anar desenvolupant amb els anys, i va trobar la seva veritable vocació en el sector de la compravenda immobiliària, per després crear l’agència VIUHI.

L’Adrià ens comparteix com ha estat aquest trajecte, les seves experiències i com ha anat evolucionant fins a convertir-se en un referent en el sector. Té molt clar que són importants les seves estratègies i els valors que defineixen la seva agència immobiliària, amb la seva filosofia de treball que prioritza les persones i les seves necessitats per sobre de tot.

Vull oferir-vos una visió completa i inspiradora de l’empresa VIUHI Gestió Immobiliària, i de l’Adrià París, un professional apassionat pel seu treball i compromès amb els seus clients.

– Com vas començar a treballar en el sector immobiliari?

Bé, porto en el sector immobiliari tota la vida. El meu pare és arquitecte, el meu avi era constructor, i porto des de molt petit immers en aquest món i en aquest sector. De més petit, als estius, algunes vegades acompanyava al meu pare a visites d’obra, i després amb els anys ja era una cosa més habitual, donant un cop de mà prenent mides o inclús fent hores al despatx.

Quan va entrar la tecnologia en aquest sector, la forma de treballar dels arquitectes va fer un canvi radical, i en aquest moment de transició, jo vaig començar a treballar i projectar molt a través de l’AutoCAD pel despatx.

A partir d’aquell moment, els meus estudis van enfocar-se cap a aquella direcció, fins al moment que em vaig adonar que em cridava molt l’atenció formar part d’altres parts del procés immobiliari, m’agradava estar més a prop de les persones i participar d’una forma més general de tot aquest sector de l’immobiliari i de la construcció.

– I com et vas preparar?

Vaig fer un grau superior. No vaig voler entrar a fer arquitectura directament, perquè ja no tenia molt clar que volgués fer arquitectura superior. Entre els meus dubtes d’aquell moment, vaig contemplar fer interiorisme, però al final em vaig decantar per direcció d’obra.

Amb el temps, després d’acabar aquests estudis i portar temps treballant en aquesta part més tècnica del sector immobiliari, va ser quan vaig decidir fer el canvi que necessitava, formant-me en economia immobiliària a la Universitat de Barcelona i traient-me la titulació d’agent de la propietat immobiliària.

I finalment, després d’anys treballant i adquirint experiència específica d’aquesta professió, en dues molt bones agències immobiliàries del Maresme, vaig decidir arrencar el projecte que sempre havia volgut emprendre, i obrir la meva pròpia agència al poble de Tiana. Una agència diferent, un projecte que destaqui per la unió familiar entre pare i fill, una combinació entre arquitectura i agència immobiliària propera i humana, una combinació molt potent que doni resposta i una visió molt àmplia a les necessitats de les persones dins del sector immobiliari. Duent a terme una idea que ajudi, que aporti, que transmeti la passió i dedicació històrica d’una família dedicada a aquest sector, i que se centri en les persones que hi formen part, més enllà de la mateixa feina.

– L’agència que tens en l’actualitat, és la que t’imaginaves tenir?

És difícil donar una resposta clara… Avui dia, som una agència molt jove quant a temps d’implantació, estem consolidats en la nostra zona, però és aviat per fer una anàlisi tan general. En aquest 2024 estem començant a treballar en el procés i la fase de creixement, on la idea és anar augmentant l’equip i família de VIUHI on fer-nos més forts en la zona Maresme, i sobretot, continuar mantenint la nostra filosofia, i amb treball i dedicació anar creixent i fent passos per demostrar que hi ha formes de fer diferents en aquest sector, on les persones són el més important.

Parlant d’aquesta filosofia i manera d’entendre la nostra feina, és important recalcar la bona feina i els bons professionals que hi ha, dedicant-se a ajudar, i treballant exclusivament pels interessos dels seus clients, més enllà dels seus propis.

La idea de VIUHI, és anar creixent i agafant força com empresa i continuar estenent els nostres valors i passió per aquesta feina. Per a mi, tot aquest projecte i el que fem cada dia, no només és òbviament, la meva professió i una manera de guanyar-me la vida, sinó acceptar el deure i la responsabilitat que tinc com a professional i persona, de formar part en un dels moments més importants en la vida de les famílies que han confiat en mi.

– Quina és la teva estratègia principal per tenir tant d’èxit?

L’estratègia a seguir, és la de treballar sempre fent el màxim, i la de demostrar i ensenyar del que som capaços dia a dia. Tot i això, ja sabem que avui dia tot va lligat a donar una bona imatge, vendre’t bé a les xarxes i tenir un bon pla de màrqueting, però tot això no se sosté sol, sempre hi ha d’haver una bona feina al darrere, persones reals i famílies satisfetes que no només reconeguin la teva feina, sinó que la valorin i confiïn en tu en el futur, o puguin recomanar-te a amics i familiars. Al principi, una de les bases més importants en l’èxit d’una agència familiar i propera de poble, és el boca-orella.  

VIUHI està en fase de consolidació en el mercat, de treball constant i de donar resposta i oferir els serveis que la gent necessita. Assentant les bases de la nostra filosofia i rebent molt bona resposta del mercat i les persones amb qui tractem, treballem o col·laborem.

Un bon exemple és que quan després de fer una primera visita a un immoble, o de contestar una simple trucada, la gent ens respon amb agraïment pel tracte, la professionalitat i la proximitat percebuda, és un reconeixement directe d’aquesta forma de fer les coses, i és el que impulsa el projecte per seguir pas a pas i continuar creixent en aquesta direcció.

– Quines són les necessitats principals dels teus clients?

La majoria dels meus clients són famílies que estan en procés de compra i/o de venda d’una propietat immobiliària, també, gràcies en part al despatx d’arquitectura, treballem amb diferents promotors que ens aporten tant projectes com immobles d’obra nova per vendre, i finalment, les famílies que demanden immobles de lloguer, que malauradament no se’ls pot ajudar massa, ja que no hi ha pràcticament oferta per respondre aquesta demanda.

Per tant, tenint en compte la zona on treballem, la demanda i les necessitats dels clients són bastant similars, ja que acostumen a buscar una zona tranquil·la i bonica, a prop de la natura però sense estar aïllat, i amb bona accessibilitat a les ciutats més properes, un lloc ideal per a tota mena de famílies.

– Quins són els valors de la teva agència?

Crec que ho he deixat força clar abans, però el valor principal de l’agència, si ho hagués de dir en poques paraules, diria que és simplement entendre tota la feina que fem, i exercir la nostra professió, pensant en les persones, connectant amb elles de forma sincera, clara i honesta, per poder ajudar a respondre les seves necessitats, més enllà d’un simple treball.

– Com és d’important el màrqueting en la teva agència?

Bastant, o almenys ho treballem perquè ho sigui. Ja et dic, nosaltres estem en una fase més aviat inicial, tot i que ja hem consolidat les bases de l’agència i del projecte. Quant al màrqueting digital ara mateix ens estem centrant a millorar el posicionament web a internet, i augmentar la imatge a les xarxes socials, i, per altra banda, també estem treballant a implantar altes estratègies i estudiant noves propostes de publicitat i màrqueting.

Però bé, de moment l’estratègia digital és la nostra eina més forta. I és on crec que estem aconseguint uns resultats d’imatge i vídeo molt bons, perquè la gent pugui veure casa seva amb la seva màxima esplendor, i així també, poder donar aquest valor afegit de feina ben feta, més enllà de la dedicació i implicació personal.

– Com has viscut tu l’evolució del mercat residencial aquest any?

Aquest any 2024, segons la meva pròpia experiència, crec que està en una evolució força positiva pel que fa al moviment del mercat de compravenda. Està sent un any més favorable que el 2023, que estava una mica més parat.

Però crec que és normal aquesta activació del 2024, perquè si tenim en compte que la gran majoria de compradors del mercat residencial, accedeixen a la compra de l’habitatge mitjançant finançament hipotecari, l’estabilitat bancària va directament relacionada amb aquesta activació de les vendes, i amb el nostre sector en general. Per tant, quan aquest 2024, les entitats bancàries van començar a estabilitzar-se, i de mica en mica millorant les condicions hipotecàries, el mercat va començar a reaccionar en conseqüència i les vendes han anat augmentant d’aleshores.

– Quins consells donaries a algú que vol o està pensant en comprar? I algun que estigui pensant en vendre?

A algú que estigui pensant en comprar o vendre un habitatge, li diria que primer de tot, busqui un bon agent immobiliari amb qui confiï, i que l’ajudi i l’acompanyi en tot el procés de la compravenda, no hi ha pitjor situació que haver de passar per un procés de compravenda sense un bon assessorament, quan estàs duent a terme la compra o la venda més important de la teva vida. Treballeu sempre amb un bon agent immobiliari col·legiat!

Dit això, crec que un comprador quan comença a buscar, s’ha de centrar en tres grans punts:

Primer de tot, i un dels més importants si no el que més, és definir el pressupost real de què es disposa per dur a terme la compra. Molts dels compradors no tenen clar al 100% quin és el seu pressupost real perquè es llencen a buscar una propietat sense haver fet un estudi econòmic ben fet prèviament. Aquesta és la base del procés i has de saber quins són els límits, ja no només en relació amb el valor del pressupost, sinó quant al valor màxim de quota hipotecària que pots o estàs disposat a pagar, a part de saber les despeses, impostos, etc, que es generen en comprar una propietat. Els números sempre clars.

Segon punt, definir les necessitats personals o familiars en relació al tipus d’habitatge i característiques que ha de tenir aquesta, sent molt realista amb el pressupost real.

I tercer, intentar acotar al màxim o definir la zona on vols viure, sent coneixedor o estant molt ben assessorat sobre aquest lloc. És un dels punts més complicats i més importants, ja que molts clients miren diferents llocs sense estar segurs o acabar de conèixer realment aquestes zones, i quan compres una propietat, també estàs comprant l’entorn on està situat i és molt important tenir-lo molt ben estudiat.

I a un venedor li diria que es centri en treballar només amb un únic agent immobiliari, que sigui de la seva confiança i que sàpiga que es dedicarà per complet a aconseguir la millor venda possible, que escolti a aquest professional i es deixi assessorar i que a part d’una qualitat de fotos i vídeos excel·lent i una publicitat impecable, la propietat ha d’estar sempre impecable.  

– Quina formació creus que és essencial per treballar en el sector immobiliari?

Evidentment, si vols treballar en aquest sector, t’has de treure la titulació d’agent de la propietat immobiliària, allà et donaran la formació necessària per poder enfocar-te dins d’aquest sector. Està clar que també pots començar agafant una mica d’experiència en una agència, però sempre enfocat a aquest objectiu com a bon professional.

Però crec que per treballar en aquest sector, no només has de tenir la formació i els coneixements administratius i legals, sinó un desenvolupament a nivell personal enfocat a la capacitat de comunicar-te i relacionar-te amb les persones amb les que hauràs de tractar cada dia, treballar per millorar les aptituds a nivell de crear la connexió amb els altres i saber escoltar les seves necessitats, aquestes són coses importants que també s’han de treballar per a un creixement personal i professional, i més en aquest sector. D’altra banda, i com a punt extra important, no es pot obviar que tots els coneixements, formacions i estudis que tinguis, relacionats amb aquest sector, et serviran i t’ajudaran sempre a ser un millor professional.

– Si mirem cap al futur, com veus el paper dels agents immobiliaris, diguem-ne d’aquí a 10 anys?

És complicat respondre… La societat i la tecnologia estan evolucionant molt i molt ràpid. Sí que és veritat que avui dia, sembla que tot va cap a la digitalització absoluta i el reconeixement artificial com un valor de resposta ràpida a totes les preguntes o tots els dubtes que puguis tenir. I sembla com si a través de vídeos, fotos o realitat virtual, la gent en breus podrà veure un immoble sense sortir de casa, a través del mòbil o de l’ordinador, però no tinc molt clar que en aquest cas, en aquest sector que al cap i a la fi, no és digital, aquesta digitalització pugui substituir o desplaçar la figura de l’agent immobiliari. A l’hora de fer el pas de comprar o vendre un habitatge, la gent continuarà necessitant desplaçar-se a les zones, barris, pobles on es trobin aquests immobles i crec que la gent continuarà valorant, inclús cada vegada més, el tracte humà i la proximitat d’un professional del sector que faci la feina ben feta. La tecnologia ens ajudarà en algunes coses en la nostra feina del dia a dia, tota la part digital segurament, però la part presencial, humana i comercial, cada cop serà més necessària en la societat que està per venir.

Dit això, i posant una mica més en valor la nostra professió, tal com passa en altres països. En el futur, més proper que llunyà, crec que totes les operacions de compravenda s’haurien d’efectuar a través d’un agent de la propietat immobiliària col·legiat, i que cada compravenda estigués certificada per l’agent que l’ha dut a terme. D’aquesta manera assegurar al màxim la bona praxi d’aquest sector, i evitar l’intrusisme dels que actuen sense cap mena de titulació, ni coneixement. Aquestes coses haurien d’estar legislades en el futur.

– Què destacaries del projecte AIC?

És difícil, per què no he tingut temps d’estar massa pendent de què s’està fent en el col·legi, les reunions, el canvi de president i aquestes coses.

Però crec que precisament un punt important que es podria estudiar, si no s’està fent ja, és el de regular o legislar que totes les compravendes s’hagin de realitzar certificades per un API col·legiat, igual que passa amb els arquitectes o altres professionals. 

I un altre tema que crec que podria ser interessant d’estudiar i regular, és que amb un número d’agent immobiliari i de col·legiat, no puguin estar treballant i signant en nom d’aquest, centenars de “comercials”, “assessors” ets. Que no estan formats ni controlats i que actuen com agents lliures sense responsabilitats, sota la protecció d’aquest.

El que vull dir, és que crec que s’han de regular una mica més les coses, perquè la imatge del nostre sector i la nostra feina, queda castigada precisament per l’intrusisme poc professional que hi ha.

– Quin consell donaries als joves que volen començar a treballar en el sector?

Com en qualsevol altra professió, emprenedoria, o qualsevol cosa que es plantegin fer a la vida, els diria que hi posin ganes, dedicació, esforç i amor.

Que la feina, treball o projecte que decideixis dur a terme, sigui el que sigui, ho facis des de la felicitat.

– Quins són els teus plans i els desafiaments que tens de futur?

Els plans que tinc ara mateix consisteixen a continuar creixent, pas a pas, per crear i aconseguir una comunitat que treballi amb els valors i la filosofia de VIUHI, amb aquesta mateixa manera de fer, i amb aquestes ganes. Que la gent continuï agraïda i satisfeta amb la feina feta i amb tot l’equip, i que ens recordin com una part important i propera en un dels moments més importants de les seves vides.