Vistes les dades del preu de la renda de lloguer i el nombre de contractes que s’han signat a Catalunya el 2022, des d’API Catalunya es considera que és urgent acabar amb la incertesa i conèixer com més aviat millor si s’aprovaran i quines seran les regles de la regulació de les rendes de lloguer, així com els estímuls fiscals que es preveu regular a la llei d’habitatge.
La inseguretat jurídica per les pròrrogues reiterades de mesures conjunturals sobre desnonaments, d’una banda, i l’anunci, de fa més d’un any, d’una regulació de contenció de rendes a la llei d’habitatge estatal sumat al context econòmic de l’increment dels tipus d’interès no pot fer altra cosa que empitjorar la situació de tensió en la demanda.
Les xifres constaten un descens generalitzat de la signatura de contractes de lloguer, que arriba a suposar una caiguda de més del 15% dels contractes signats a la ciutat de Barcelona respecte al 2021 (de 57.158 a 47.927). A més, es corrobora el fort increment de les rendes de forma global, cosa que indica la necessitat per part de totes les administracions, des de l’estatal a la local, d’apostar decididament per augmentar el pressupost dedicat a habitatge per revertir la situació.
Els pressupostos estatals aprovats per a l’any 2023, especialment per als programes de suport a les famílies amb més dificultats per accedir a un habitatge, i la previsió pressupostària al pressupost de Catalunya, resulten unes xifres irrisòries per fer front al repte de procurar un habitatge digne i adequat al ciutadà.
7 de març del 2023 – API Catalunya ha analitzat les dades publicades durant el dia d’avui per la Generalitat de Catalunya sobre les xifres del mercat del lloguer durant el 2022, que mostren que en el conjunt de l’any el nombre de contractes de lloguer signats va registrar una caiguda interanual del -16,15%. Aquestes xifres són fruit de la reculada del mercat de lloguer del 2022 en comparació amb un 2021 que va registrar una forta recuperació post COVID i un 2019 de xifres rècord prepandèmia. El preu mitjà del lloguer a Barcelona va ser de 1.026,86 € el 2022, la qual cosa dóna un increment interanual de l’11,76%, la pujada interanual més gran de la sèrie històrica.
Manca oferta de lloguer per reduir la tensió al mercat
“Vistos els resultats del volum de contractació del 2022 i davant l’evidència que tota contracció de l’oferta té una repercussió directa en preus a l’alça, les polítiques d’habitatge haurien de prioritzar el foment de l’habitatge de lloguer impulsant l’oferta a través dels diversos instruments que des de fa anys tenen implementats altres països de l’àmbit europeu i amb ajuts directes a les llars que no poden assumir els preus de mercat”, subratlla Carles Sala, portaveu de l’API Catalunya.
“La tensió del mercat del lloguer de Barcelona és símptoma de la demanda immobiliària elevada. El context dels tipus d’interès actual tensarà encara més la demanda de lloguer, que no trobarà cap altra solució que la proporcionada pels propietaris privats que encara confiïn a posar els seus habitatges de lloguer. El contrast entre una oferta que fuig del mercat de lloguer, una dinàmica demogràfica en expansió, una geografia complexa i una capital amb un cert magnetisme internacional formen un context que va tensant dia a dia els preus del mercat de lloguer”, indica Sala.
Peticions a les administracions
D’altra banda, a pocs dies de la previsió de l’aprovació del pressupost de la Generalitat, i només a tres mesos de les eleccions municipals, els API incideixen que “els Ajuntaments i la Generalitat de Catalunya han de destinar una quantitat de recursos pressupostaris proporcional a les necessitats actuals a habitatge”. “No pot ser que el debat polític afirmi que les polítiques públiques d’habitatge són fonamentals i després no es destinin els diners necessaris per a aquesta matèria”, lamenta Carles Sala. “Tant l’augment del parc d’habitatges de lloguer assequible com a programes especialitzats per al pagament del lloguer per part de col·lectius vulnerables han de ser una prioritat per a les administracions públiques”.
En aquest sentit, Sala assegura que “és fonamental que s’implantin mesures per estimular els propietaris a llogar els seus habitatges. Els canvis legislatius en la durada dels contractes que ha reduït la rotació, i la pròrroga contínua de les mesures COVID van en detriment de l’oferta en zones tensades per l’alta demanda”.