Amb l’aprovació de la recent Llei 1/2022, el Parlament de Catalunya ha modificat alguns preceptes de lleis anteriors amb l’objectiu de tornar a omplir de contingut articles que van ser anul·lats per una sentència del Tribunal Constitucional i que pretenien protegir les persones en risc d’exclusió residencial, entre d’altres.
Les normes que s’han vist afectades són la Llei 18/2007, del dret a l’habitatge, la Llei 24/2015, de mesures urgents per a afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica, i la Llei 4/2016, de mesures de protecció del dret a l’habitatge de les persones en risc d’exclusió residencial.
En concret, aquestes són les novetats més rellevants:
- Es modifica el concepte de gran tenidor persona jurídica. Es rebaixa a 10 el nombre d’habitatges, en comptes dels 15 anteriors.
- És obligat per al propietari de l’habitatge oferir lloguer social en els següents supòsits:
- Execucions hipotecàries.
- Procediment judicial de desnonament.
- Ocupants sense títol en el marc d’un procediment judicial instat per un gran tenidor.
- Ocupants sense títol sempre que:
- Es tracti d’habitatge inscrit (o que hagi d’estar inscrit) al Registre d’habitatges buits.
- El propietari sigui un dels següents grans tenidors: fons d’inversió, entitats financeres, entitats d’actius immobiliaris procedents de l’estructuració bancària (p.e. SAREB), fons de capital risc i titulació d’actius.
- L’ocupant acrediti que l’ocupació es va iniciar abans de l’1 de juny de 2021, la seva situació d’exclusió residencial i no haver tingut cap oferta de reallotjament social adequat durant els últims dos (2) anys.
- Els grans tenidors que no siguin fons d’inversió, entitats financeres, entitats d’actius immobiliaris procedents de l’estructuració bancària, fons de capital risc i titulació d’actius i que estiguin obligats a oferir lloguer social, podran sol·licitar que l’habitatge sigui arrendat per la Generalitat (Agència de l’Habitatge de Catalunya) pel període legal que resulti de la LAU, per una renda equivalent al mòdul d’habitatges d’VPO en règim especial (Disposició Addicional Primera Llei 24/2015).
- S’estableix la possibilitat d’expropiació forçosa per causa d’interès social, en els termes previstos, pel que fa a l’ús de l’habitatge o del 50% de la propietat, essent el primer cas per un període màxim de set (7) anys.
Explicarem en detall aquestes mesures en un webinar el proper divendres 18 de març a les 12 h, amb la nostra assessora jurídica Montserrat Junyent.