Així ho indica el Mapa Proptech elaborat i actualitzat del col·lectiu d’Agents de la Propietat Immobiliària (API) de Catalunya, que fa tres anys que es va elaborar per primera vegada l’abril del 2020 amb un total de 151 empreses.
Espanya s’ha convertit en una potència mundial al sector Proptech. Així doncs, segons el baròmetre ‘Proptech Global Trends 2022’, Espanya va ser el novè país del món en nombre d’inversors en el període 2021-22 i el cinquè que més inversió atraurà aquest mercat aquest 2023: 903,5 milions de euros. El país està només per darrere dels Estats Units (366.600 milions), el Regne Unit (5.389), l’Índia (1.791) i Corea del Sud (1363).
En aquest context de transformació tecnològica de la indústria de real estate, el col·lectiu API està desenvolupant noves eines i plataformes per a l’adaptació dels serveis professionals a les necessitats del mercat i dels consumidors com el Certificat Digital API i l’eina API Intercanviador.
Dilluns que ve se celebra el Dia Mundial de la Ciència i la Tecnologia per destacar la importància que el desenvolupament de la ciència, el coneixement científic i la tasca investigadora tenen a la societat. Se celebra cada 10 d’abril i va ser establert el 1982 per la Conferència General de la UNESCO en honor al naixement del Dr. Bernardo Houssay (1887), metge i farmacèutic.
En ocasió d’aquesta efemèride, el sector Proptech també està d’enhorabona i celebra la consolidació a Espanya. I és que la indústria d’empreses tecnològiques que operen al sector immobiliari no ha deixat de créixer des que l’any 2000 apareguessin les primeres companyies Proptech. Tant és així que, en aquests moments, ja hi ha 553 empreses dedicades al Proptech al país. Així ho indica la darrera edició del Mapa Proptech, elaborat pel col·lectiu API (Agents de la Propietat Immobiliària) de Catalunya.
L’eina constitueix un lloc d’unió entre professionals i tecnologia i va ser dissenyada de manera clara i digitalitzada perquè els professionals puguin trobar aquelles Proptech que ofereixen un servei als tres àmbits principals de la seva activitat: producte, clients i agència. Totes les companyies incloses al mapa han estat categoritzades d’acord amb les necessitats del negoci immobiliari a què donen solució. La primera edició del Mapa Proptech va ser presentada fa tres anys, l’abril del 2020, i va comptar amb un total de 151 empreses.
Segons el president de l’Associació d’Agents Immobiliaris de Catalunya (AIC), Vicenç Hernández Reche, “el creixement del Proptech és imparable perquè el mercat necessita la tecnologia per oferir a oferta i demanda allò que necessiten”. L’economista incideix que “la nostra manera de consumir ha canviat molt en poc temps, ja que ara ho volem tot ràpid, transparent i disponible des de qualsevol telèfon mòbil, cosa que el Proptech i la tecnologia blockchain estan aconseguint per facilitar l’accés al mercat de la habitatge”. Hernández Reche és coautor del llibre Revolución Proptech (2021, editorial Gestió 2000) amb Anna Puigdevall, directora general de l’AIC, i Gustavo López, director d’Operacions.
Espanya, una potència mundial a Proptech
En aquest context d’auge exponencial del segment Proptech, Espanya ha esdevingut una potència mundial al sector Proptech. Així doncs, segons el baròmetre ‘Proptech Global Trends 2022’, el país ocupa la novena posició al rànquing per nombre d’inversors en el període 2021-22. Es van registrar 47 inversors en operacions públiques mitjançant rondes d’inversió per part de fons o Business Angels. El top-10 el formen els Estats Units, amb 1.269 inversors, seguit de Regne Unit (196), Índia (130), Alemanya (106), Canadà (105), Xina (96), Singapur (64), França (58) . Completen el rànquing Brasil i Israel (30) empatats en desena posició.
A més, el protagonisme de la indústria Proptech espanyola anirà en augment aquest any. I és que, segons les dades del mateix informe, Espanya és el cinquè país del món que més inversió atraurà el sector Proptech, 903,5 milions d’euros aquest 2023, només darrere dels Estats Units (366.600 milions d’euros), Regne Unit (5.389 milions), Índia (1.791 milions) i Corea del Sud (1363 milions).
Els API aporten innovació al sector amb tecnologia pròpia
En aquest context de transformació tecnologia de la indústria de real estate, el col·lectiu d’agents immobiliaris desenvolupa noves eines i plataformes per a l’adaptació dels seus serveis professionals a les necessitats del mercat i dels consumidors. Així doncs, recentment han presentat dues novetats tecnològiques que suposen fer un pas més en la digitalització, la facilitat i la transparència de la intermediació d’operacions immobiliàries.
- API Intercanviador: Els API han desenvolupat aquesta nova eina que facilita una experiència immobiliària més actual i adaptada a les necessitats dels consumidors, ja que permet als seus agents compartir immobles des del gestor habitual a altres aplicacions del sector. Així, la nova aplicació optimitza i agilitza la comercialització d’immobles a portals immobiliaris i permet que els professionals puguin treballar conjuntament, fent tot el procés més ràpid i eficient per als clients.
- Certificat API Digital: Aquest distintiu digital funciona de manera similar al certificat COVID i acredita que el professional que el posseeix és agent del col·lectiu API, que està degudament registrat, que està adherit a un codi ètic, que disposa de les assegurances de caució i responsabilitat civil, i fins i tot certifica aquelles especialitats acadèmiques que aquest hagi cursat al centre de formació d’API.