El passat dimecres 11 de gener es va publicar al BOE la Resolució de 15 de desembre de 2022, per la que es publica l’acord de la subcomissió de Seguiment Normatiu, Prevenció i Solució de Conflictes de la Comissió Bilateral Generalitat-Estat en relació amb la Llei de Catalunya 1/2022, de 3 de març.
En el marc de la citada normativa van sorgir discrepàncies competencials i interpretatives de diversos articles i a aquests efectes l’esmentada Comissió Bilateral va acordar la interpretació que, des del seu punt de vista, cal realitzar dels articles.
No obstant això, cal deixar clar que la seva interpretació no té per què ser la mateixa que el Tribunal Constitucional faci, essent aquest últim l’òrgan competent per a determinar com s’ha d’interpretar una norma d’acord amb la Constitució.
De l’esmentada resolució volem destacar el següent:
- El concepte d’habitatge buit no inclou aquells habitatges que siguin objecte d’un litigi judicial pendent de resolució en els supòsits d’ocupació sense títol. Pendent de modificació per norma de rang de llei.
- No s’ha de considerar habitatge buit aquells habitatges que es trobin al 80% d’execució de les obres. Pendent de modificació per norma de rang de llei.
- Les normes previstes en relació al lloguer social (oferiment, infracció, renovació, etc.) s’han d’interpretar de tal forma que no envaeixin la naturalesa de la propietat privada, pel que fa a la seva funció social.
- La falta d’oferiment social en el marc d’un procediment judicial no ha de tenir impacte sobre el procediment en si. Per tant, la suspensió de procediments judicials d’execució hipotecaria només procedeix quan així ho determini la legislació estatal i la suspensió dels desnonaments només procedeix quan els afectats -que siguin vulnerables- no trobin alternativa habitacional. Pendent de modificació per norma de rang de llei.
- Reglamentàriament, s’haurà de fixar i regular la necessitat que els beneficiaris de lloguer social hagin d’acreditar que mantenen les condicions per a ser considerats vulnerables perquè procedeixi com la renovació del lloguer social.
- S’harmonitza la definició de gran tenidor de tal forma que serà considerat com a tal aquella persona que sigui propietària de més de 10 habitatges sempre i quan almenys un d’ells estigui situat a Catalunya. Caldrà que es reguli reglamentàriament.
- Reconeixen el règim jurídic relatiu a l’expropiació forçosa per part de l’administració pública en els casos previstos a l’article 15 de la Llei 4/2016 (funció social).
Volem recordar una vegada més que aquesta resolució és la interpretació que la Comissió Bilateral realitza sobre diversos articles de la Llei 1/2022, no obstant haurem d’esperar que el Tribunal Constitucional es manifesti en relació a la llei perquè ja hi ha recursos interposats per part de grups polítics amb representació parlamentària, per tenir la certesa de quina és la interpretació que cal realitzar d’aquests. De la mateixa manera el president del Govern de l’Estat interposarà recurs amb relació a l’apartat c) de l’article 12 de la llei 1/2022 de 3 de març que incorpora una disposició addicional primera a la llei 24/2015 de 29 de juliol relativa a l’oferiment de lloguer social dels grans tenidors en cas d’habitatges ocupats sense títol habilitant.