Jordi Garcia «No busquem el guany immediat sinó solucionar els problemes i arribar a resultats satisfactoris per als clients»

Avui ens desplacem cap a població de Collbató, vora les muntanyes de Montserrat, per parlar amb en Jordi Garcia. Ell és el motor d’IMMOntserrat des del 1999, una agència amb molta experiència, expertesa i coneixedora del territori. A través dels valors humans de la proximitat, l’honestedat, la transparència i l’atenció personal, creen vincles sòlids de confiança i de  continuïtat amb els seus clients. Ells fan realitat el “trobar una casa per a cada família”.

Com van ser els teus inicis en el sector immobiliari?

Com a advocat vaig assessorar compradors i venedors en algunes operacions, i vaig comprovar la importància d’un bon servei global en les transaccions immobiliàries, això em va impulsar en especialitzar-me en dret immobiliari i a col·legiar-me com API.

– Era la teva vocació?

Va ser una vocació latent, que desconeixia, i que em va captivar al tenir contacte amb les il·lusions i necessitats de les persones en allò tan fonamental com el seu habitatge.

– Com et vas preparar? 

En aquell moment el COAPI de Barcelona exigia aprovar un examen de matèries, bàsicament jurídiques, per col·legiar-se. Vaig estudiar i superar-les.

– Com t’imaginaves que seria la teva agència, IMMOntserrat?

Tal com és ara. Una agència local, coneixedora a fons del territori on s’ubica i des d’on es transmet confiança. Els clients dipositen les seves expectatives, les seves pors i les seves il·lusions en les nostres mans, segurs de què cercarem el millor per a ells. La meva sòcia des dels inicis, la Montserrat Serna, és arquitecta i la seva vessant tècnica es complementa amb la meva vessant jurídica. Això comporta una visió global i una expertesa que assegura que les operacions arribaran a bon port.

-Quins són els vostres valors?

Són els valors humans. Així de senzill, i així d’escassos lamentablement en el món dels negocis. La proximitat, l’honestedat, la transparència i l’atenció personal i específica a cada persona i cada situació.

– Vau iniciar el 1999 i porteu molts anys d’experiència. En què es basa el model de negoci de la vostra agència? 

Des del començament hem comptat en la nostra actuació diària amb la confiança de la població de Collbató, el Bruc, Esparreguera, en definitiva de la nostra zona d’influència directa. No busquem el guany immediat sinó solucionar els problemes i arribar als resultats satisfactoris per als clients. Llavors i només al final de cada situació, de cada compravenda, en definitiva de cada solució, rebem la recompensa acordada.

– I per què vau optar per aquest model?

No va ser una opció de model de negoci calculada ni meditada. És una opció de vida personal, que es trasllada de manera natural a la manera de treballar. Segur que se’ns escapen alguns negocis suculents i temptadors finalistes, per contra, tenim una continuïtat en la clientela que confia en nosaltres, un fons de comerç immaterial que vivim dia a dia al carrer, i actualment també a les xarxes. Les ressenyes a Google es publiquen íntegrament i sense cap filtre en el nostre web immontserrat.com. Tenim un 4’9 sobre 5, i totes van signades amb nom i cognoms per persones que han passat per les nostres mans com a compradors o venedors.

Una de les preocupacions més grans de les agències és la captació de producte. Nosaltres després de 24 anys treballant, pràcticament només hem d’esperar a l’oficina a què ens confiïn les propietats per vendre.

– Quines demandes teniu i com els doneu resposta?

La gran demanda existent són els habitatges unifamiliars d’entre 100 i 250 m2. La joventut, que és qui preferentment tria venir a viure a redós de Montserrat, s’ha tornat molt pràctica. Vol cases a poder ser en planta baixa i amb un petit terreny o pati. Això no treu la demanda també existent de cases de majors dimensions.

– Quin paper juga el màrqueting a la vostra agència?

He de reconèixer que no ha estat mai el nostre fort. I que ens hem basat molt en la marca personal, segurament ha ajudat molt el fet que estem en un mercat relativament petit en què la coneixença personal o per referències és fàcil. No obstant estem preparant unes accions a les xarxes socials per posar-nos al dia.

Arran de la pandèmia molta gent marxa a fora… a llocs com Collbató. Com heu vist l’evolució del mercat residencial aquest any?

Acabat l’estat d’alerta de la pandèmia, vam tenir una eclosió de vendes. Totes aquelles cases que costava de vendre, es van col·locar ràpidament a persones que, segurament feia temps, valoraven comprar una casa fora de la ciutat. Passada aquella situació, encara existeix demanda, però molt més atenuada i tenim dificultats per trobar producte, ja que hi ha una situació d’espera per part dels propietaris davant les incerteses macro que planegen sobre la societat en general i el mercat immobiliari en particular. Guerra a Europa, ara a Orient Mitjà, tipus d’interès alts i fluctuacions en el preu de subministraments, etc.

– Quin consell donaries a aquelles persones que volen comprar un habitatge?

Que si troben el que realment els agrada, no especulin ni perdin el temps i comprin posant-se en mans d’un professional contrastat. Els tipus d’interès són relativament acceptables, que adquireixin a tipus variable.

– I a les que volen vendre?

Que aprofitin que no hi ha excedent de producte a la venda i que confiïn en un agent de confiança per a obtenir el màxim que el mercat està disposat a pagar.

Quina formació creus que seria necessària per poder donar resposta a les necessitats del sector?

La formació jurídica és essencial. Potser ho dic per deformació professional. Si no et veus en cor de formar-te de manera contrastada, has de comptar a l’equip intern o extern amb un referent expert legal. Evidentment, és necessària una formació tècnica mínima i una formació comercial.

– Què poden aportar els agents immobiliaris a la societat i quin serà el seu paper en el futur? 

Des de la meva època de secretari general al Comitè de Legislació de la Federació Immobiliària Internacional FIABCI, sempre em vaig emmirallar en el prestigi dels agents immobiliaris francesos.

L’agent francès és una garantia que el procediment serà el correcte, gairebé com quan aquí pensem en un notari. Així crec que el futur ha de ser aquell que assegura la transacció, que soluciona problemes, que acompanya en tot el procediment i que té uns honoraris públics i transparents.

– Què destacaries del projecte de l’AIC?

Els API rebem mitjançant el departament de comunicació de l’AIC les propostes i accions que els representants del col·lectiu engeguen i implementen. Potser allò que destaca més és la imatge de col·lectiu, de marca, i la seva dignificació.

– Què diries als joves que volen incorporar-se a aquest sector?  

Que es formin personalment, també treballant amb una agència experta i com els antics aprenents, amb humilitat i amb dignitat, aprenguin l’ofici.

És un ofici bonic i ple d’oportunitats.

– Quins són els teus projectes i reptes de futur?

M’agradaria continuar essent la immobiliària de referència de la zona. Una de les coses que porto amb més orgull, és quan companys, que en alguna mesura són competència, ens traslladen clients o assumptes que per la seva dificultat creuen que nosaltres els podrem donar solució (herències, problemes urbanístics o registrals, etc.). Ara ens queda de moment aprofundir amb el màrqueting i la digitalització d’alguns processos.