Jorge Vispo: «El meu motor és treballar i sentir-me feliç amb el que faig sabent que amb la teva feina ajudes les persones a complir els seus desitjos»

Jorge Vispo és un apassionat de la seva professió des de la seva infantesa. Va crear la seva pròpia empresa, Golden Square, dedicant-se de ple al sector immobiliari, assessorant i cuidant els seus clients tant venedors com compradors. Creu fermament que la transparència, l’experiència i el tracte personal són els actius més importants de la seva empresa.

Com van ser els teus inicis al sector immobiliari? Què et va motivar a unir-te a aquest sector i com et vas preparar per a aquesta professió?

Recordo que el meu pare portava la premsa diària a casa i des de petit m’apassionava llegir els petits anuncis immobiliaris de La Vanguardia o d’El Periódico, me’ls llegia tots, i em feia a la idea de com serien aquelles fantàstiques propietats, va ser premonitori.

Sempre m’ha agradat vendre i el tracte amb la gent, m’encanta, i el desembre del 2001, motivat per l’auge que estava tenint el sector immobiliari, vaig començar a treballar en una empresa amb presència a tot Espanya que es deia Fincas Corral, tenia 29 anys. Va suposar una bona escola per a mi, ja que em va formar a nivell comercial i immobiliari.

Després de quatre anys en aquella empresa i amb l’afany d’emprendre pel meu compte, em vaig presentar al Col·legi API de Barcelona per col·legiar-me perquè volia obrir el meu despatx i perquè volia augmentar els meus coneixements immobiliaris. Vaig cursar al Col·legi els estudis corresponents i vaig fer un postgrau universitari en valoracions immobiliàries. El 2006 ja estava col·legiat!

En aquella etapa em vaig posar a treballar primer en un despatx de gestors financers, per continuar formant-me i després vaig seguir, juntament amb dues sòcies, amb una empresa pròpia. Sempre m’ha agradat la gestió hipotecària, és molt important dominar aquesta faceta tan lligada a la nostra professió. Aquest projecte empresarial va acabar amb la crisi financera del 2007-2008.

Des d’aleshores m’he especialitzat en el mercat residencial, encara que també treballo el comercial i el d’inversió. He cursat Administració i Direcció d’Empreses i segueixo formant-me de manera continuada. Al meu parer si vols ser un bon professional has d’estar el millor preparat possible. El coneixement i l’experiència són dos grans aliats.

Els valors de Golden Square són claus per a l’empresa. Podries explicar quins són aquests valors i com es reflecteixen a la seva feina diària?

Els nostres valors són compromís, professionalitat i transparència. Estem molt compromesos amb els nostres clients i actuem sempre amb molta transparència. Si a més afegeixes professionalitat: mètode, coneixement i experiència, tens les condicions d’una empresa sòlida que genera confiança en el client.

Tota empresa busca maximitzar beneficis, estem d’acord, però el més important per Golden Square és la satisfacció del client. Veure un comprador trobar l’habitatge que està buscant i/o complir les aspiracions i necessitats que té un venedor i que tots dos reconeguin la teva feina, és molt gratificant, no hi ha res millor.

Golden Square ofereix un assessorament de 360 º des del primer moment. Podries descriure l’equip de professionals amb què treballa i com col·laboren en el procés de compra, venda o lloguer d’immobles?

Golden Square està compost per professionals immobiliaris amb més de 20 anys d’experiència en la compra, venda i lloguer d’immobles, i ofereix als seus clients un servei integral a nivell immobiliari, que va des de serveis jurídics, per a l’assessorament o la redacció de contractes, serveis d’arquitectura i enginyeria per a l’obtenció de documentació tècnica, la realització de projectes, direcció d’obra, canvis d’ús o tramitació i gestió de llicències d’activitats, per exemple.

Comptem també amb un equip intern i extern molt experimentat en màrqueting i promoció, per promocionar les propietats dels nostres clients de forma efectiva, utilitzant estratègies de màrqueting digital, fotografia professional, amb l’objectiu que els immobles rebin la màxima exposició i abast a un públic el més ampli possible de compradors o llogaters.

Per acabar, treballem amb consultors financers que ofereixen assessorament als nostres clients donant-los opcions de finançament i ajudant-los a trobar la millor oferta possible a nivell de taxes d’interès i condicions.

Com ha impactat la pandèmia de la COVID-19 al seu negoci? Quins canvis ha fet en els processos de captació de clients per adaptar-se a aquesta nova realitat?

La pandèmia de la COVID-19 ha tingut un gran impacte a la indústria immobiliària en general, i en el nostre negoci també. Paradoxalment ha estat una etapa de molta feina i de tancament d’operacions. Moltes persones van decidir canviar el seu habitatge per un altre que tingués unes millors condicions, es buscaven immobles amb terrassa, amb llum, o que tinguessin una sortida exterior, un jardí, una piscina… A nivell de negoci va ser una època productiva.

En el pla operatiu va originar molts canvis, vam començar a comunicar-nos i reunir-nos digitalment amb els nostres clients, com a reunions per videoconferències. La incorporació d’eines digitals com la visita virtual i recorreguts 3D a les propietats, perquè el client pogués visualitzar l’immoble sense desplaçar-se de casa. Avui els seguim fent i s’optimitza molt el temps, no treu que ens reunim en persona amb els clients també, el tracte personal ens agrada molt i ho veiem essencial per crear relacions de confiança.

En resum, hem implementat estratègies de màrqueting digital, més presència a xarxes socials, publicacions dels nostres immobles en diferents plataformes digitals, la millora constant de la nostra web…

Ens hem adaptat a les exigències d’un públic que demana una altra manera de relacionar-se, de cercar immobles, de visitar-los i fins i tot de comprar-los; una altra implantació digital que ha arribat per quedar-se ha estat la signatura de contractes a través de plataformes de signatura digital.

La pandèmia va ser un episodi terrible per a moltes persones i famílies, però va donar una empenta molt important a la implantació del comerç digital i a una nova comunicació interpersonal “online” que han vingut per quedar-s’hi. Les persones i les empreses, com la nostra, s’han hagut d’adaptar a un nou paradigma.

Creus que Golden Square estava preparat tecnològicament per fer front a la pandèmia? Com han reaccionat els seus clients davant dels canvis tecnològics implementats durant aquest període?

Com qualsevol empresa que vol progressar, s’ha d’adaptar als canvis que marca la societat, el mercat on òperes i les circumstàncies de cada moment.

Nosaltres ja havíem implementat abans de la pandèmia millores a nivell tecnològic, estàvem presents a xarxes socials, treballàvem sempre amb fotografia i vídeo professional, fins i tot amb dron, però la crisi sanitària va fer que s’implantessin molts més processos digitals com la videoconferència, la visita virtual o la signatura de contractes en línia, per exemple. La pandèmia ens va fer evolucionar de manera ràpida i exponencial, digitalment parlant.

Els clients també van evolucionar amb nosaltres, sol·licitaven molt més aquests serveis i com que aquests canvis han arribat per quedar-se podem afirmar que el canvi ha estat molt positiu. Ja estem de ple a l’era digital i Golden Square no es quedarà enrere.

Després de la pandèmia, heu notat una millora en les vendes de l’empresa? Quina ha estat l’evolució del mercat immobiliari en aquest sentit?

Com he comentat anteriorment, durant la pandèmia hi va haver molt de moviment i es van generar transaccions perquè molta gent va decidir que era el moment de fer un canvi d’habitatge i fins i tot de vida. Després de la pandèmia hem seguit amb aquesta inèrcia positiva a les compravendes, també ajudava que les condicions de finançament eren molt avantatjoses per als compradors, amb taxes i tipus d’interès molt baixos, i aquesta és la lectura fins a mitjans del 2022.

A partir d’aquell moment, propiciat per la guerra a Ucraïna, en major mesura, va començar a augmentar la inflació i això va propiciar uns tipus i taxes d’interès més alts i que han continuat creixent fins avui. Des de llavors hi ha hagut clarament una desacceleració de la demanda i la tendència dels preus és a la baixa.

Com veus l’evolució de les vendes al mercat residencial per a aquest any? Quines tendències o factors influeixen en aquesta evolució?

El desig de comprar un habitatge segueix molt fort entre els compradors, hi ha moltes persones que els agradaria poder comprar-ne un, però l’escenari econòmic no és el del primer trimestre del 2022, les tornes han canviat.

Com acabo de comentar, l’evolució de les vendes al mercat residencial té una clara tendència a la baixa.

Hi ha menys persones amb capacitat de compra, d’altres que tenen capacitat de compra, però no estan disposades a pagar una quota hipotecària tan alta, tenint en compte els tipus d’interès.

El perfil generalitzat del comprador actual és una persona, parella, família, que té estalvis per a una bona entrada o directament no necessiten finançament bancari, perquè poden comprar amb recursos propis.

Avui la majoria de compravendes es tanquen amb ofertes a la baixa. És moment de compradors.

La segona de les teves preguntes és de resposta extensa i vull sintetitzar-ne al màxim, ja que hi ha molts i diferents factors.

Aquest any crec que seguirem amb la mateixa tendència i possiblement el proper també. Caldrà veure com van evolucionant els tipus i/o taxes d’interès, el finançament és primordial per a la compra i la venda d’immobles.

A nivell intern o nacional, les polítiques en habitatge podrien millorar la situació o no, però a nivell de finançament no, ja que considero que l’economia des de fa molts anys s’entén a nivell global.

La guerra d’Ucraïna és tan lluny i tan a prop…

Quin consell donaries a aquelles persones que volen comprar una propietat? I a aquells que volen vendre-la?

Els compradors ho tenen bé, els que es poden finançar, és clar. Com he comentat abans, estem en un moment de compradors, hi ha més habitatges disponibles, hi ha més oferta, això propicia que sigui més fàcil negociar a la baixa el preu d’una propietat.

El meu consell per als compradors és senzill, primer tenir molt clar els paràmetres de cerca: zona, característiques i el preu màxim que volem i/o hi podem invertir. En segon lloc, una vegada localitzada la propietat que ens interessa, fer una proposta econòmica que interessi, però no totes les compravendes es negocien a la baixa, compte! Dependrà del temps que porti a la venda, la situació del venedor, etc. Hi ha diversos factors.

L’ideal és conèixer el mercat, visitar diferents immobles ajuda a tenir criteri de cerca i sobretot assessorar-te amb bons professionals és essencial, els API són professionals preparats que seran de gran ajuda per aconseguir l’habitatge desitjat i caminar de manera segura en el procés de compra .

Els venedors s’han beneficiat durant uns anys d’una pujada constant de preus, pujats per la forta demanda i unes condicions de finançament òptimes per a la compra d’immobles. Ara no estem en aquest escenari, l’escenari és un altre. La demanda és menor principalment perquè s’han encarit molt les hipoteques.

L’oferta continua pujant, cada dia se sumen nous immobles al mercat immobiliari i la competència és més gran.

Si voleu vendre ara la vostra propietat el meu consell és el següent: en primer lloc, posar-vos en mans d’un bon API, i deixeu-vos orientar i aconsellar. Si no en coneixeu cap, abans de contractar els serveis d’un, no seria mala idea entrevistar-vos amb més d’un, i així poder avaluar amb qui us interessa contractar. En segon lloc, prepareu-vos per a la venda, l’habitatge ha d’estar el més bonic o presentable possible, i en tercer lloc, el preu és determinant, si el preu està per sobre del seu valor de mercat no tindrà visites o no tindrà ofertes interessants . Des del principi cal tenir una estratègia de venda consensuada amb la seva API.

Si el preu que li recomanen no el satisfà, es poden buscar alternatives, posar la propietat de lloguer i buscar una renda, seria una, però avui dia i amb la nova

Llei d’Habitatge, els lloguers es poden prorrogar fins a 8 o 10 anys de forma potestativa per l’arrendatari, depenent si l’arrendador és o no una gran forquilla. Cal tenir-ho tot en compte.

Quina formació consideres necessària per poder respondre adequadament a les necessitats del sector immobiliari i oferir un servei professional?

Més enllà dels estudis universitaris que van molt lligats a aquesta professió com pot ser l’advocacia, l’administració d’empreses, l’economia o l’arquitectura i l’enginyeria. La formació necessària per treballar com a professional immobiliari i que el mateix Col·legi API ja disposa, seria la següent:

Formació jurídica, coneixement de les lleis i normatives relacionades amb la compra, venda i lloguer de propietats. Això implica conèixer les lleis de propietat, els procediments de les transaccions, els contractes immobiliaris i altres aspectes legals rellevants.

Formació financera, és bàsica per assessorar correctament els nostres clients, conèixer les hipoteques, la rendibilitat, els impostos… relacionats amb la compra, venda i lloguer d’immobles.

Formació en màrqueting i promoció: És molt important tenir coneixements en aquesta matèria per publicar i oferir el producte immobiliari que gestionem, per exemple, a través de les eines digitals que estan al nostre abast, per tal d’atreure clients i tancar vendes.

Altres formacions importants són: Les habilitats de negociació, la gestió del temps, el treball en equip, etc.

Quin paper juga el màrqueting a Golden Square? Com ho utilitza per promocionar-se i captar nous clients?

El màrqueting és molt important en qualsevol empresa i per a Golden Square és fonamental, atesa l’elevada competència que hi ha al sector immobiliari.

Invertim molt de temps i recursos en màrqueting per generar identitat de marca.

Aquestes inversions estan orientades cap a la nostra pròpia web, passant pel posicionament als portals immobiliaris (Idealista, Fotocasa, Habitaclia…), presència a xarxes socials (Facebook, Instagram, TikTok,…) creació de contingut immobiliari per a les xarxes, mailing dirigit a els nostres clients i fora digital també utilitzem material imprès per promocionar la nostra marca comercial, captar nous clients i publicar la nostra cartera d’immobles.

Quina és la teva opinió sobre la nova llei de l’habitatge i com creus que afectarà Golden Square i el mercat immobiliari en general?

Penso que la Llei d’Habitatge, com la Llei d’Educació, per exemple, hauria de tenir un consens ampli, que proporcioni seguretat jurídica i que beneficiï el nombre més gran de ciutadans possibles, no es tracta d’anar canviant una Llei per una altra contínuament. No és el camí.

Els governs han de fer més obra pública per pal·liar el problema de l’habitatge, cal ampliar les dotacions econòmiques i negociar amb tots els actors per arribar a amplis acords que millorin la situació actual. No pot caure aquesta responsabilitat en el particular que intenta millorar la seva qualitat de vida rendint-ne la propietat, ni condicionar tant l’empresari que promou i construeix propietats. Sóc partidari d’incentivar, no penalitzar, limitar o condicionar.

En definitiva, considero que s’ha aprovat la nova Llei d’Habitatge de manera precipitada, no s’ha buscat el consens ampli i té tints electoralistes, és la meva opinió.

Aquesta nova Llei d’Habitatge afectarà Golden Square i per tant el mercat immobiliari perquè disminuirà molt probablement l’oferta d’immobles de lloguer, que en passaran molts al mercat del lloguer de temporada o es posaran en venda.

Aquesta situació segurament beneficiarà el comprador que tingui recursos per comprar o hipotecar-se no les classes menys afavorides i posarà encara més difícil l’accés a l’habitatge a les persones i les famílies que ho necessitin.

Què creus que els agents immobiliaris poden aportar a la societat i com creus que evolucionarà el seu paper en el futur, d’aquí a 10 anys?

Els agents immobiliaris tenen un paper molt rellevant a la societat, ja que contribueixen a facilitar el tràmit de les transaccions immobiliàries.

Aporten assessorament professional als clients en tot el procés de compra, venda i lloguer de propietats. Ajuden a comprendre les lleis i normatives immobiliàries, a valorar les propietats, a negociar preus i a obtenir la documentació que cal.

L’agent immobiliari té un profund coneixement del mercat local. Proporciona informació actualitzada sobre les tendències del mercat, preus de les propietats i els barris o zones específiques, per tal d’ajudar els seus clients en la presa de decisions.

És important en els processos de compra, venda i lloguer, perquè són complexos i requereixen moltes gestions, organitzen visites, coordinen diferents professionals que actuen en el procés (advocats, notaris, bancs…), redacten contractes o els revisen, i vetllen per la bona fi de l’operació, proporcionant als seus clients un estalvi de temps i esforç.

I d’aquí a 10 anys… més tecnologia, més automatització, clients més informats i preparats, una forta competència en el sector… L’agent immobiliari s’ha de preparar contínuament per oferir un valor afegit a la seva gestió i adaptar-se als canvis tecnològics constants ia les tendències de mercat.

L’especialització en una zona concreta o en una tipologia d’immoble serà fonamental. Crear experiències en el procés de compra i venda. Qui sigui capaç de diferenciar-se de la resta tindrà un avantatge competitiu important. Haureu d’afegir més valor encara si és possible.

En un futur no gaire llunyà podria tenir encara més rellevància l’ètica professional. Els clients contractaran amb els professionals que demostrin transparència i un tracte personalitzat i amable. No és només la meva visió, és el meu desig.

Haurem de demostrar que som imprescindibles i necessaris, però hem de ser cada dia una mica millors. Tot comença en un mateix.

Què destacaries del projecte de l’Associació d’Agents Immobiliaris de Catalunya (AIC) i com els beneficia vosaltres i clients?

Imagino que et refereixes a l’API CENTER, que ha desenvolupat el COAPI BCN en col·laboració amb el COAPI, em sembla una gran iniciativa, ja que el Col·legi i l’Associació ha augmentat aquests anys enormement el nombre d’afiliats, i el Col·legi API se’ns havia quedat petit.

Serà un gran espai per fer reunions, exposicions, cursos… i també per quedar i reunir-nos amb els nostres clients. El Col·legi encerta amb aquesta decisió ja que accions d’aquest tipus creen imatge de marca i donen prestigi a l’entitat i en conseqüència beneficia tot el col·lectiu API.

Què diries als joves que volen incorporar-se a aquest sector immobiliari? Quins consells o orientació els donaries?

Després de 22 anys d’ofici jo segueixo motivat… cal treballar i sentir-te feliç amb el que fas, per això és important que la teva feina no siguin meres transaccions, hi ha d’haver un valor afegit, ajudar les persones a complir els seus desitjos i/ o objectius ha de ser el motor del que fas.

Ser agent immobiliari és una professió magnífica, però requereix algunes aptituds: t’ha d’agradar la gent, t’ha d’agradar ajudar la gent, tenir paciència, resiliència, positivisme, capacitat de treball i perseverança, molta perseverança. Crec que, amb això, els anirà bé o bé.

D’altra banda, el sector immobiliari és molt ampli i hi ha diferents mercats, el residencial, el comercial, l’industrial, el d’inversió… És un treball molt dinàmic i pot ser divertit, però també requereix esforç i dedicació. Cal preparar-se i formar-se, hi ha estudis universitaris i també programes, cursos i certificacions immobiliàries que aporten coneixement i considero molt important adquirir-ho.

A més de la preparació acadèmica crec que cal treballar en alguna empresa del sector i que vagin adquirint experiència, el dia a dia ensenya molt. També descobriran si els agrada l’ofici, hom hauria de treballar en diversos oficis i decantar-se pel qui tingui vocació.

En resum, per al jove que vol incorporar-se al sector li diria sobretot que cal formar-se i que calen hores de vol això equival a coneixement i experiència, això el convertirà en un bon professional.

Quins són els teus projectes i reptes de futur com a professional del sector immobiliari? Què et motiva i què esperes aconseguir els propers anys?

Com a projecte a curt-mitjà termini m’agradaria ampliar la meva xarxa comercial, obrir delegació a Calafell o a Vilanova i La Geltrú, coneixem bé el mercat residencial i comercial de la zona i fem un percentatge elevat de les nostres transaccions anuals a la zona que comprèn des del Garraf fins a la Costa Daurada.

Un repte, millorar la meva presència a les xarxes socials i construir la meva pròpia marca personal, reconec que és molt important i és el futur, i admeto que no li dedico el temps necessari.

La meva motivació, fer de la professió d’agent immobiliari una professió més digna, que ho és, i més ben valorada pels clients i usuaris. Som necessaris i crec que ens hem de donar a valer, però això s’aconsegueix amb més i millors accions conjuntes del col·lectiu, i aplaudeixo la tasca del Col·legi API de Barcelona que està fent un gran treball i esforç per donar rellevància a la nostra professió i a tots els agents immobiliaris. Adherir-se al codi ètic i de bones pràctiques del Col·legi, n’és un exemple. Aquest és el camí.