José Rodríguez «El màrqueting efectiu no només consisteix a ser visible, sinó a transmetre els valors i la qualitat que realment defineixen la nostra agència»

Avui tenim el plaer de parlar amb José Rodríguez, fundador i CEO d’Ethic Real Estate, una empresa que es distingeix per la seva visió innovadora i compromesa dins del sector immobiliari.

Ethic Real Estate se centra en un enfocament ètic i sostenible, buscant no només obtenir beneficis, sinó també fer una aportació positiva a la comunitat i amb una missió: demostrar que es pot transformar el sector immobiliari amb integritat, compromís i consciència social.

José creu fermament que els valors personals i els valors empresarials poden anar de la mà, i això es reflecteix en cada projecte que lidera. Ethic Real Estate aposta per projectes amb un impacte positiu, on es prioritza l’eficiència energètica, la transparència en les transaccions i el respecte pels espais i les comunitats.                                                                                                 
Aquesta entrevista és una finestra al cor i a la ment d’un empresari que no només vol canviar el sector immobiliari, sinó també inspirar una nova forma d’entendre el negoci. Podreu descobrir què impulsa a José Rodríguez i quina és la seva veritable essència, com afronta els reptes del sector immobiliari i les perspectives de futur d’aquesta companyia que busca fer les coses d’una altra manera.

Quins van ser els teus primers passos en el sector immobiliari?                        

La nostra família sempre ha tingut un fort ADN comercial. Als anys 80 vam començar amb botigues de comestibles en mercats municipals, i a partir dels anys 90 vam fer el salt al sector de la compravenda de pisos. L’any 2014, quan vaig assumir la direcció de l’empresa, vaig estructurar el negoci en tres línies: el departament de compres, el departament de reformes i el departament de vendes. D’aquest últim departament va sorgir Ethic Real Estate, que ha esdevingut un pilar fonamental en la nostra evolució.

Et consideres un apassionat del sector? Quina formació o experiència prèvia t’ha preparat per a aquest rol?                                                                             

Sí, em considero un apassionat del sector. Com m’agrada dir, m’han sortit les dents en el món immobiliari, ja que des de petit he viscut el negoci de prop amb el meu pare, un veritable autodidacte que em va ensenyar els fonaments de la professió. Aquesta ha estat, sens dubte, la meva millor escola. A més, per complir els requisits legals i accedir al col·legi d’API, vaig cursar un postgrau de la Universitat Blanquerna, que em va aportar els coneixements tècnics necessaris per intermediar amb immobles de manera professional.

Quina visió tenies per a la teva agència, Ethic Real Estate, quan la vas fundar, i com ha evolucionat des d’aleshores?                                                       

Quan vaig fundar Ethic Real Estate, la visió inicial era gestionar la venda dels nostres propis pisos. Amb el temps, però, em vaig adonar que havíem creat una estructura comercial sòlida, capaç d’ampliar-se cap a les intermediacions per a altres propietaris. Aquesta evolució ha estat molt natural, i avui dia el nostre volum d’operacions es divideix en un 50% de vendes de propietats d’inversió pròpia i un 50% intermediacions, algunes d’aquestes en col·laboració amb Apialia. Estem creixent mantenint els valors d’ètica i professionalitat que ens defineixen.

En què es basa el model de negoci de la teva agència i per què has apostat per aquest enfocament en particular?                                                                                

El nostre model de negoci es basa a oferir un servei integral que cobreix totes les necessitats del client en una operació immobiliària. Per això, disposem d’un equip propi d’advocats que proporciona assessorament jurídic especialitzat, i també oferim serveis de rehabilitació i decoració a través de la nostra pròpia empresa de reformes. Apostar per aquest enfocament ens permet garantir un alt nivell de qualitat i control en totes les fases del procés, cosa que ens ajuda a crear relacions de confiança i a diferenciar-nos dins del sector.

Quina estratègia segueixes per posicionar-te en un mercat competitiu com aquest?

La nostra estratègia per destacar en un mercat tan competitiu es basa a cuidar al màxim la presentació dels immobles i en disposar d’un equip altament qualificat. Invertim en decoració i home staging per obtenir fotografies i vídeos d’alta qualitat, de manera que els nostres anuncis sobresurtin en comparació amb altres de la zona. A més, posem un gran èmfasi en el valor de l’equip humà: tenim comercials trilingües amb molta experiència i una dedicació excepcional al client, que fan que el procés de compra o venda sigui molt més professional i personalitzat.

Quins tipus de demanda observeu principalment a Ethic Real Estate i com s’organitza la vostra agència per donar-hi resposta?                                          

Vivim un moment en què el mercat immobiliari de Barcelona no pot satisfer tota la demanda existent. Per aquest motiu, a Ethic Real Estate fem una selecció molt acurada dels actius, prioritzant qualitat i localitzacions amb valor afegit. La clau del nostre èxit rau a escoltar atentament les necessitats dels nostres clients i adaptar-nos per complir —i fins i tot superar— les seves expectatives. Aquesta atenció personalitzada ens permet oferir un servei excel·lent en un mercat cada cop més exigent.

Quins valors defineixen la vostra identitat, a Ethic Real Estate?                          

La nostra identitat es fonamenta en tres valors essencials: la família, l’ètica i la transparència. A Ethic Real Estate, aquests pilars no són només ideals, sinó el motor del nostre dia a dia i el que ens permet construir relacions sòlides i de confiança amb els clients.

Al llarg dels anys, has construït aliances i expandit la teva presència geogràfica. Com valores aquesta expansió?                                                                                  

Anteriorment, hem treballat en tot el territori espanyol, incloent-hi les Balears i les Canàries. Actualment, ens hem concentrat en la província de Barcelona, fet que ens permet optimitzar el temps i incrementar l’eficiència en les operacions. Aquesta especialització geogràfica ens ha proporcionat una posició avantatjosa en el mercat, aportant-nos una major experiència i coneixement local.

En la vostra experiència, com ha evolucionat el mercat residencial durant aquest darrer any, especialment pel desplaçament cap a zones menys urbanes?

Aquest darrer any hem viscut una “superinflació” que ha impactat fortament en el sector: els preus de l’obra nova i les reformes han pujat a causa de l’augment del cost dels materials de construcció, els combustibles i els salaris. Això ha empès molts compradors a buscar habitatges de segona mà, fet que ha provocat un increment de preus i un desplaçament cap a l’extraradi de Barcelona.

Zones com el Maresme, el Vallès o el Baix Llobregat han experimentat una demanda creixent, la qual cosa les ha saturat i ha impulsat els preus cap amunt. Amb la creixent tendència al teletreball per causa de la Covid-19, molts compradors busquen espais amb zones exteriors, fet que fomenta aquest moviment cap a localitats inclús a més de 50 km de Barcelona.

Quins consells oferiries a persones que actualment vulguin comprar o vendre un habitatge?

Per als compradors, tinc tres recomanacions: estalviar, estalviar i estalviar. Tot i comptar amb una bona nòmina, sense un 30% d’entrada és pràcticament impossible accedir a una hipoteca, especialment amb les limitacions actuals en el finançament del 80%. A més, cal tenir en compte les despeses de l’ITP (que oscil·la entre el 5% i el 10%, segons l’edat i els ingressos), així com el cost del notari i el registre.               
Per als venedors, estem en un moment propici per vendre, amb preus elevats que pràcticament han recuperat els nivells de la “bombolla immobiliària”. Si esteu pensant a vendre, ara és una molt bona oportunitat!

Quina formació consideres essencial per preparar-se pels reptes del sector immobiliari avui?

A Catalunya, per exercir legalment cal tenir la titulació d’Agent de la Propietat Immobiliària (API), que recomano cursar al Col·legi Oficial de Barcelona. Els professors són professionals qualificats, alguns d’ells han participat en la redacció de les lleis que regeixen el mercat immobiliari. Aquesta formació és clau per adquirir les habilitats i coneixements necessaris en un sector en constant evolució.

Com contribueix el màrqueting a l’èxit de la vostra agència? Quins canals o estratègies resulten més efectius?                                                                       

Crec que el mercat immobiliari està saturat de màrqueting repetitiu i poc creatiu. Per diferenciar-nos, hem creat un departament intern de màrqueting que col·labora estretament amb l’equip comercial per transmetre el missatge adequat, diferenciant-nos en un context de saturació. El màrqueting efectiu no només consisteix a ser visible, sinó a transmetre els valors i la qualitat que realment defineixen la nostra agència.

Quin creus que serà el rol dels agents immobiliaris en els pròxims deu anys i com poden contribuir a la societat?                                               

L’automatització i la Intel·ligència Artificial estan canviant profundament el mercat. Els agents que no s’adaptin a aquestes noves eines trobaran cada cop més difícil mantenir-se competitius. En termes de contribució social, nosaltres estem compromesos amb l’eficiència energètica i amb l’ús de materials de gran durabilitat. Reduir el consum de recursos és fonamental per al futur del planeta, i a Ethic Real Estate ens assegurem que els nostres projectes contribueixin a aquest objectiu.

Pots destacar algun aspecte clau del projecte de l’AIC que t’hagi captivat?

Un dels aspectes que més em captiva de l’AIC és el seu suport constant i especialitzat per als agents immobiliaris. No només ens ajuda a estar al dia en un sector que es troba en canvi continu, sinó que també proporciona assessorament valuós per construir una imatge sòlida i de confiança. Aquesta solidesa és fonamental per destacar en el mercat.

Quin missatge transmetries als joves interessats a iniciar una carrera en el sector immobiliari?

Els diria que apostin per una formació contínua, que treballin amb honestedat i que es rodegin de professionals de confiança i experiència. Aquestes qualitats els permetran créixer en un sector competitiu i alhora maximitzaran les seves oportunitats d’èxit.

Quins projectes o reptes de futur t’has marcat com a objectius prioritaris per aquest proper any a Ethic Real Estate?                                                          

Aquest any ens hem centrat en un objectiu que ens fa especial il·lusió: el ‘rebranding’ de la nostra marca original, Cinc Rodris, i el llançament de 5R Capital. 5R Capital és un club d’inversors que ofereix un model de participació immobiliària d’alta rendibilitat, pensat per a aquells que busquen noves oportunitats en el sector.