En un dels carrers més emblemàtics de Barcelona, es troba Ollé Bertrán Serveis Immobiliaris, empresa familiar amb una brillant trajectòria de més 43 anys, fundada per Joan Ollé Bertrán. Ara és en Marc Ollé, qui seguint les passes del seu pare, agafa el timó de l’empresa en expansió, que destaca per ser referent pels seus valors d’honestedat i professionalitat. M’explica, amb l’expertesa i l’orgull del qui ha viscut i coneix profundament l’empresa, que tot avança gràcies al seu meravellós equip humà multidisciplinari que dona resposta a les necessitats reals dels seus clients i a l’esperit innovador i tecnològic que els fa estar al dia per oferir el millor servei.
– La teva família fa més de 43 anys que està en el sector immobiliari. Com van ser els teus inicis?
Doncs els meus inicis van ser, evidentment, de manera progressiva. Vaig començar compaginant els estudis amb algunes petites feines al despatx (com ensobrar cartes, fer encàrrecs amb una vespino, posar segells i fer fotocòpies). Posteriorment, en acabar la carrera, ja vaig començar a treballar a jornada completa a l’oficina com a comercial de lloguers. Ensenyava 8 o 9 pisos al dia a una mitja de 4 o 5 persones per pis. Per tant, durant aquella època vaig agafar les destreses necessàries per tractar amb els clients. Al cap d’uns anys, vaig passar a l’oficina principal per treballar al departament de comptabilitat. Cap a finals de 2003, va ser quan vam adquirir una altra immobiliària a la població de Cubelles (Finques Ferrer), on vaig estar 10 anys com a director treballant de dilluns a diumenge. En aquella època, aquesta immobiliària feia més de 300 vendes l’any.
Ja fa més 10 anys, que vaig tornar a l’oficina principal, per formar part del Departament de Gerència i on actualment exerceixo de Gerent de la societat.
– Era la teva vocació? Com et vas preparar?
La veritat és que mai em vaig parar a pensar si era per vocació o per inèrcia. Actualment, puc dir que no em veig fent cap altra cosa i que, amb el temps, he après a estimar, valorar i respectar aquesta feina i al sector.
La meva preparació es va iniciar després de la Diplomatura en Ciències Empresarials mitjançant la realització del Màster en Assessoria i Consultoria Immobiliària. Posteriorment, he anat fent infinitat de cursos relacionats amb el món immobiliari per adaptar-me als canvis i a les noves necessitats.
– Amb els temps has crescut, has creat noves aliances i t’has escampat pel territori.
Sí, la nostra forma de créixer, com la majoria d’Administradors de Finques, ha estat mitjançant l’adquisició de carteres d’administració. El cas de Finques Ferrer era diferent, ja que es tracta d’una immobiliària on no administraven sinó que era al 100% dedicada a la intermediació. Puc dir que, quan la vam adquirir, la família Ferrer era una de les immobiliàries més importants de Cubelles i, en l’actualitat, segueix sent-ho. Actualment, no es pot dir que la porti jo directament sinó que tenim un equip espectacular de 10 grans professionals que fan que funcioni.
– Quina aportació has fet per millorar l’empresa?
No hi ha fórmula ni vareta màgica. Ha estat tan fàcil com seguir els passos i la visió del meu pare Joan Ollé. Amb el convenciment de què cal donar el millor tracte al client i aquest tracte només el poden donar els millors professionals. Jo tan sols he intentat millorar alguns processos i protocols per tal d’agilitzar feines que es feien encara de manera massa rudimentària, però el mèrit del nostre èxit no és meu sinó, primer del meu pare que va saber posicionar-se en un mercat molt competitiu i, segon, de l’equip que hem anat creant any rere any.
On sí que puc posar-me una “medalla” és amb l’activació i direcció de la promotora que compartim amb el nostre amic i soci Eduard Itoiz d’SH Barcelona (els núm. 1 en lloguers de temporada i turístic de la ciutat), on ja hem realitzat i entregat diversos edificis per tot el territori nacional arribant aquest any 2023 a facturar 6 milions d’euros, i amb pla revisió d’arribar als 12 milions aquest any 2024.
– Quins són els valors de la vostra agència?
Els nostres valors són sobretot l’honestedat i la professionalitat. En una professió que tradicionalment ha estat d’oportunistes, el millor que podem fer és diferenciar-nos, mitjançant la feina ben feta que es tradueix en clients satisfets. Pensa, que ja tenim clients que són la tercera generació dels que van començar a tractar amb nosaltres.
– En què es basa el model de negoci de la teva agència immobiliària i per què has optat per aquest model?
Tot administrador de finques basa el seu model en el principi del volum. En aquesta branca immobiliària, on els honoraris acostumen a ser reduïts s’ha d’intentar aconseguir el màxim nombre de clients sense perjudicar el tracte personal i professional que cada client mereix, per gran o petit que sigui. Això només s’aconsegueix, com ja he dit, amb un equip professional i multidisciplinari recolzat per les noves tecnologies que, avui en dia ja existeixen en el mercat.
– Amb la covid, vas modificar algun dels vostres processos? Estàveu preparats tecnològicament parlant?
Doncs no, no estàvem preparats. No era costum el teletreball en la nostra agència i ens va costar una mica adaptar-nos al canvi. Un cop realitzada la transformació, vam trobar moltes oportunitats que encara avui mantenim.
– Quin paper juga el màrqueting a la vostra agència?
És crucial. Tan important és crear una marca com saber-la mantenir. I això només s’aconsegueix amb el màrqueting. Constantment estem realitzant campanyes per donar a conèixer la nostra forma d’entendre aquest món i intentat traslladar els nostres principis. Ens estem adaptant a les noves tecnologies i a la nova forma de comunicar-nos amb els clients que són els nostres demandants, sobretot, als clients més joves.
– Sé que ets el creador de la proptech Enlace i ets vicepresident de l’Associació Espanyola de Proptech. Quins creus que són els desafiaments i les oportunitats més grans que s’enfronta actualment l’ecosistema Proptech a Espanya i com contribueixen les startups a la transformació digital del sector immobiliari?
El repte és clar. Les proptech són totes aquelles eines tecnològiques que apliquen al sector immobiliari. Hi ha dues opcions, que els desenvolupadors o emprenedors d’aquestes eines vulguin comptar amb el sector per créixer junts o, per contra, que vulguin substituir la figura de l’agent immobiliari. Evidentment, la segona opció és un error i això és el que intentem fer entendre des d’ENLACE als emprenedors.
Ningú coneix millor que nosaltres les necessitats dels agents o del sector. Tanmateix, ningú sap millor que nosaltres, com tractar els clients o com portar a terme una operació immobiliària. Per tant, la nostra missió com a ENLACE, és buscar la manera de fer créixer les nostres proptechs participades i, alhora, que els agents es beneficiïn de les noves tecnologies sense que les vegin com una amenaça, sinó com una aliança i una evolució.
– Arran de la pandèmia molta gent marxa a fora de les grans ciutats. Com heu vist l’evolució del mercat residencial aquest últim any?
Sí, nosaltres també ho hem detectat aquesta tendència, igual que tots els nostres companys. Feia temps que semblava que els que marxaven de Barcelona era perquè no podien comprar a la ciutat. Ara, ja ens trobem més casos de clients que, tot i que podrien adquirir un habitatge a Barcelona, prefereixen marxar a rodalies per guanyar en qualitat de vida. La majoria de promocions que fem des de la promotora, estan situades a les rodalies de Barcelona (a menys d’una hora del centre) i la majoria de compradors són fins a aquest moment, residents a Barcelona que han decidit fer el pas cap a un canvi de model de vida. Prioritzant els espais exteriors, superfícies de jardí, tranquil·litat de l’entorn, etc.
– Quin consell donaries a aquelles persones que volen comprar un habitatge, quin seria? I a les que volen vendre?
Jo diria als que volen comprar que ho facin sense pressa. Que es deixin assessorar per un agent immobiliari i que pensin que sempre és millor ser lents i que s’escapi una oportunitat, que ser ràpids i prendre una mala decisió. Avui en dia és tan important buscar el pis com el finançament necessari per comprar-lo. Per tant, el consell és primer anar al banc perquè et faci un assessorament de les teves capacitats econòmiques per comprar pis i, una vegada tinguis clar el que pots assumir, començar a buscar-lo sense pressa i sempre assessorat per un agent de confiança.
Pel que fa als que volen vendre, el consell seria el mateix. L’assessorament i acompanyament que et pot donar un professional és un valor molt gran en una operació immobiliària.
– Quina formació creus que seria necessària per poder donar resposta a les necessitats del sector?
El Col·legi d’Apis de Barcelona està fent una tasca brillant pel que a formació es refereix. L’important és mantenir-se al dia de les novetats. És per això que els agents, per anys que portin en el sector, haurien de dedicar sempre un temps a reciclar-se, tan en matèria de formació com en aplicació de noves tecnologies pel sector.
– Què poden aportar els agents immobiliaris a la societat i quin serà el seu paper en el futur, diguem d’aquí a 10 anys?
Doncs tot dependrà de com evolucioni el món proptech en aquests 10 anys. Si els agents immobiliaris aprenen a fer-se’l seu i formar part d’aquest nou ecosistema, seguiran sent una referència a l’hora d’assessorar i vetllar pel bon funcionament del sector immobiliari. Al contrari, si els agents veuen la proptech com una amenaça i no sabran aprofitar els seus avantatges. Està clar que les noves tecnologies han vingut per quedar-se i fàcilment trobaran el seu lloc, en detriment del servei al consumidor i el tracte personal que els agents estem acostumats a donar.
– Què destacaries del projecte de l’AIC?
Destacaria el constant creixement en què a serveis pels agents es refereix i, sobretot, la tasca brillant de l’equip per donar a conèixer i acompanyar a tots els agents en les complexitats del nostre sector.
– Què diries als joves que volen incorporar-se a aquest sector?
Que no és un món fàcil i que els reptes cada vegada són més grans. Si sabent això segueixen volent endinsar-se en aquest sector, els diria que la formació és el pilar fonamental.
– Quins són els teus projectes i reptes de futur?
Fer créixer l’empresa millorant els processos interns per poder donar encara millors serveis als nostres clients.