Avui m’apropo a una de les oficines que Fincas Blanco té a l’avinguda Madrid. En entrar, m’embolcalla una onada de caliu i d’escalf, dels llocs que són plens de vida, d’història i amb un lema clar: “Al teu costat des del 1992”. Em rep la Mercedes i més tard conec la seva germana, la Mònica, que amb emoció m’expliquen com ho han aconseguit tot amb esforç i dedicació. Van tenir un bon referent, el seu pare, que les va guiar a fer créixer una empresa que brilla sota uns valors consolidats, com l’harmonia, la constància, l’entusiasme i el sentiment d’equip, entre altres. Elles són un exemple a seguir, per ser dones empoderades i lluitadores i orgulloses d’ajudar a altres a ser-ho també.
Com van ser els teus inicis al sector immobiliari?
Van ser de la mà del meu pare, qui va fundar la companyia. Al començament jo compaginava la feina amb els estudis. La primera oficina la vam obrir a l’Hospitalet i, de fet, és a la població on encara tenim més oficines. Amb el temps, tota la família es va unir al negoci. I encara avui, hi treballem les dues germanes.
Vas començar a treballar-hi perquè era el que tocava, per seguir la tradició familiar, o ho vas decidir tu?
Jo vaig començar treballant a La Caixa, a la vegada que estudiava. Sempre he sigut molt independent i m’he volgut valer per mi mateixa. Va ser una experiència que recordo amb molta estima i que m’alegro d’haver tingut.
Quan el meu pare va posar en marxa la companyia, vaig decidir sumar-me al projecte. Però va ser per decisió pròpia perquè m’agradava la idea de començar en aquest negoci. Estava estudiant Dret i, a l’hora, em vaig treure el títol de Gestió Immobiliària i un curs d’assegurances.
I quan vau començar, quin tipus d’agència teníeu en ment, què volíeu crear?
En el nostre cas, va ser una decisió conjunta amb el lideratge del meu pare, però tot es va construir escoltant les veus de tothom. I vam decidir obrir oficines entre els mercats on creiem que podíem crear sinergies.
Primer a l’Hospitalet, a diferents zones com Pubilla Cases, Collblanc, Centre… I vam seguir les demandes dels nostres clients, que volien canviar d’habitatge per proximitat. I, per això, vam obrir-ne a Barcelona, Esplugues, Cornellà, Viladecans i Sant Feliu. Era un procés d’expansió molt natural, ens hi portava la demanda dels clients i el vam poder fer gràcies al gran equip humà que teníem i seguim tenint. Sense ells no haguéssim pogut créixer i arribar fins a l’Anoia, a poblacions com Capellades, Igualada o Masquefa.
En què es basa el model de negoci de la vostra companyia?
Ja portem molts anys al mercat, però seguim amb la mateixa filosofia: ser el referent a les zones o localitats en què tenim presència. I sempre intentant donar un servei d’alta qualitat, ser molt a prop dels clients per fidelitzar-los i convertir-los en els nostres grans prescriptors.
Quins són els valors de Fincas Blanco?
Per nosaltres, és fonamental l’harmonia entre tot l’equip. Hi pot haver gent professionalment molt bona, però que si trenca l’harmonia, afecta negativament la resta i l’empresa. També són molt importants per a nosaltres la constància i l’entusiasme perquè, si no poses il·lusió en allò que fas, les coses no surten. Sense oblidar la professionalitat i la proactivitat, que són qualitats molt importants perquè sovint t’has d’anticipar a problemes que poden sorgir o a situacions complexes i donar una solució professional.
Veig que teniu un cartell preciós amb els vostres valors. D’on va néixer aquesta iniciativa?
Com a moltes empreses, fa uns anys vam definir la nostra visió, la nostra missió i, per tant, els nostres valors. Però et parlo de fa 25 anys, com a mínim. Quan vam decidir que aquests eren els nostres valors i que volíem que ho fossin per sempre, els vam posar per escrit perquè tots els tinguéssim presents, tant els que ja formàvem part de la casa com les noves incorporacions que vinguessin.
I, una cosa molt important, recursos humans té claríssim que algú que no cregui en aquests valors, no pot unir-se a l’equip, per més impressionant que sigui el seu currículum. Pensa que fa 30 anys que vam començar i tenim col·laboradors que porten més de 25 anys a la casa i, això, només es pot aconseguir compartint uns valors molt concrets. I el més bonic és que aquest manifest que reflecteix els nostres valors, el vam crear entre tots: empleats, caps, clients i amics. Per tant, són uns valors compartits i reafirmats per tots.
I en tots aquests anys de trajectòria, quins són els principals canvis que has vist en el sector?
Crec que el canvi més important és l’accés a la informació. Els nostres clients actuals tenen un grau de coneixement molt alt que els fa ser més exigents perquè saben de què parlen i què busquen.
I el segon gran canvi és, sens dubte, la transformació digital del sector. Alhora aquest és el gran repte perquè ens ha arribat de forma accelerada, sobrevinguda, tant per la pandèmia, com pel fet de viure en un món tecnològic, en el qual estem permanentment connectats. Això ha provocat un canvi en els processos i en la forma i la intensitat en què ens comuniquem amb els clients.
Com heu passat aquest període tan difícil com ho ha estat la pandèmia?
Ha estat difícil, com per a tothom. Però nosaltres teníem l’avantatge que sempre hem estat una empresa que ha sabut adaptar-se als canvis, molt abans de la pandèmia.
Recordo que ens vam reunir telemàticament i vam prendre les mesures necessàries. De la mateixa manera que, quan es va poder tornar, ho vam fer seguint totes les mesures i de forma molt endreçada.
Ha estat difícil perquè havíem de mantenir una estructura, donar suport a la nostra gent i als nostres clients en una situació nova, desconeguda i atípica. I, és clar, l’equip i els valors de la casa han estat fonamentals per superar aquest tràngol amb unitat. Som una família i ens hem comportat com a tal.
I com vau portar l’adaptació a les noves tecnologies a l’agència?
En aquest aspecte podem estar molt i molt contents. Nosaltres ja havíem entrat al món tecnològic molt abans que la majoria del sector, fins i tot, ja havíem desenvolupat internament un CRM, quan encara no se’n parlava al mercat.
Amb la pandèmia ens va resultar molt fàcil adaptar-nos al treball remot i, de fet, seguim aprofitant la potència que ens donen aquestes eines per fer la feina de forma més eficient. Hem fet una gran aposta per seguir avançant, amb la incorporació de noves eines i la implementació d’una startup de gestió documental que hem incorporat a la companyia i que ara estem millorant. Ens agrada molt el model d’oficines descentralitzat que tenim i la tecnologia ens ajuda molt en el nostre dia a dia.
I la relació amb els clients durant aquest període, com ha estat?
No ha estat fàcil perquè, d’una banda, els nostres clients estan molt acostumats al tracte personal i, de l’altra, en el món immobiliari encara no es pot fer una operació 100 % en remot. En algun moment el client ha de veure físicament allò que compra. També hem experimentat l’efecte de la gent que volia deixar les grans ciutats i, de cop, vam tenir un allau de persones que s’adreçaven a les oficines que tenim a poblacions més petites perquè volien deixar el pis on vivien i comprar una casa amb un jardí o una terrassa maca. Necessitaven més espai per poder teletreballar en condicions.
I aquest canvi de preferències crec que ha vingut per quedar-se, ja no tant per al lloc on la gent voldrà viure, però sí pel tipus d’habitatge que volen. Ara mateix, tothom vol una sortida, una terrassa, un balcó, molta llum. Un pis fosc avui en dia és molt difícil de vendre. Crec que l’impacte de la pandèmia en aquest aspecte i d’altres ens quedarà a la ment durant molts anys, o per sempre.
Parlem de tu com a dona, en un sector encara molt masculinitzat. Com ha estat la teva experiència?
Estem a una empresa on el percentatge de dones és més del 50 % i on les responsables comercials la majoria són dones. Però la realitat del sector en general és que, tot i que més del 50 % dels professionals són dones, només ocupen el 9 % dels càrrecs directius. Aquí, a la nostra companyia, les estadístiques les trenquem, ja que els alts càrrecs estan ocupats per dones. Bé de fet, el 80 % de les directives som dones i n’estem molt orgulloses.
I tu, a més, tens un càrrec directiu a FIABCI, oi?
Sí, havia estat vicepresidenta de FIABCI España i ara, a FIABCI Internacional, com a vicepresidenta del Comitè de Promotors i Inversors a nivell internacional. A FIABCI, a escala mundial, hi ha diferents comitès, com el d’agents immobiliaris (real estate), el d’experts on hi ha els advocats, arquitectes i altres professionals del sector i el d’administradors de finques, de què formo part.
La part que em toca és molt interessant perquè potenciem l’intercanvi d’experiències i coneixements, de nous models constructius, de saber què està fent un promotor de Singapur o un dels EUA. Compartim temes com l’eficiència energètica o els nous sistemes de neteja de l’aire, que tan importants has esdevingut amb la irrupció de la covid o la creació d’espais compartits en els grans edificis per potenciar la interacció humana entre els veïns.
I, per suposat, el gran debat que hi ha actualment sobre quines ciutats volem. Els promotors i la col·laboració internacional són elements bàsics per fer realitat aquestes ciutats que estem imaginant entre tots per al futur. El comitè és per a mi una font constant d’aprenentatge i descobriment. Models com el coworking o el coliving, que fa 10 anys ningú coneixia a España i que ja s’estaven construint en altres països, ara són una realitat gràcies a aquests intercanvis d’informació.
Què en penses de la nova llei de l’habitatge?
Bé, és la que tenim i s’ha d’aplicar, això està clar. És cert que està provocant que molts petits propietaris no vulguin llogar els seus pisos i això té un efecte negatiu en la oferta.
En dades, molt per sobre, et diria que el 30 % dels propietaris ha acceptat les noves regles, i que un 40 % ha decidit tenir els pisos tancats de moment fins que decideixen què faran i un altre 30 % ha decidit directament vendre’ls.
Quin consell donaries a aquella gent que vol comprar un habitatge?
El primer i més important, que vagin a una agència immobiliària de confiança. El món online pot estar molt bé per conèixer, per informar-te, però el tracte humà i els coneixements d’un professional són essencials en un procés tan importat com el de comprar la casa on has de viure. També és fonamental que les persones facin un anàlisi realista de les seves possibilitats econòmiques, que siguin conscients de què poden i de què no poden fer. I a partir d’aquí, com et deia, posar-se en mans d’un bon professional amb valors, que l’acompanyi i l’aconselli en tot el procés.
Creus que una bona preparació dels professionals del sector és important?
Crec que és imprescindible! La formació és molt i molt important. En el nostre equip, tenim gent que vol aprendre cada dia. Les regulacions canvien, el mercat canvia a una velocitat de vertigen i tu, com a professional, has d’estar al dia de tot per donar un assessorament de qualitat al teu client.
Nosaltres apostem fermament per tenir professionals ben formats i evitar l’intrusisme. Comprar una casa és una de les decisions més important que una persona pren en la seva vida i nosaltres, com a professionals del sector, hem de posar en valor la nostra feina amb bons professionals. La gent no vol problemes. Vol algú que garanteixi que tot anirà bé i això només ho pot fer un bon professional amb la formació necessària.
Què destacaries del projecte API?
Crec que se’ls ha de felicitar per la transformació que estan portant a terme. Estan fent molt bona feina en molts àmbits. Però jo destacaria la visibilitat que estan donant a la professió i l’orgull de pertinença al col·lectiu que estan despertant en molts professionals. M’encanta veure la part formativa i l’acompanyament en transformació digital que estan donant a moltes empreses que s’havien quedat una mica enrere.
I què diries a una persona jove que es vol dedicar al món immobiliari?
Aquí no puc ser imparcial perquè aquesta feina és la meva passió! És un sector que et dona moltes satisfaccions personals. Has de tenir resiliència, motivació, capacitat de resistir, però després et compensa amb tota la part emocional que reps quan trobes una llar per a un client, on crearà el seu futur i el seu projecte de vida.
Quins projectes de futur teniu a Fincas Blanco?
Sobretot continuar amb la transformació digital i tecnològica que tenim en marxa i, el més important, continuar treballant i sent feliços.