Mònica Camba «Tothom pot accedir a aquesta professió, però amb la formació adequada»

Avui tenim el plaer de parlar amb la Mònica Camba, una destacada professional del sector immobiliari amb una història fascinant. La seva entrada en aquest món va ser inesperada: mentre buscava feina, va començar a treballar a l’agència que li va llogar un pis. Aquesta oportunitat inesperada va marcar l’inici d’una carrera plena d’èxits i de creixement personal.

Amb una experiència personal de fins a catorze mudances en diversos països, la Mònica ha desenvolupat una passió per oferir un servei personalitzat i honest. Aquesta experiència única li ha permès comprendre profundament les necessitats dels seus clients, aportant una visió pràctica i empàtica.

La Mònica creu fermament que el sector immobiliari és molt més que vendre cases; es tracta d’ajudar les persones a prendre una de les decisions més importants de les seves vides. Després de treballar en diverses agències, va decidir fundar la seva pròpia empresa amb l’objectiu d’oferir un servei complet i d’acompanyament constant, assegurant la satisfacció tant del venedor com del comprador.

La seva agència es basa en valors com la integritat i l’honestedat, destacant la importància de la formació adequada en aquest camp per oferir un servei excel·lent. En aquesta entrevista, explorarem el seu recorregut professional, els desafiaments que ha afrontat i les seves perspectives sobre el futur del sector immobiliari. Descobrirem com la seva dedicació i experiència personal han donat forma a la seva manera de treballar i als seus consells per als nous professionals del sector.

  • Com van ser els teus inicis en el sector immobiliari?

Va ser quasi per sorpresa: vaig llogar un pis per la meva família just quan em trobava buscant feina, i la mateixa agència que va llogar-me el pis va oferir-me la feina.

Personalment, per motius professionals, he hagut de realitzar molts canvis de casa (fins a 14!) i en diferents països, amb la qual cosa tinc una experiència com a usuària dels serveis immobiliaris molt més àmplia que la gran majoria de la gent. Això em va ajudar a saber exactament què busca un client d’una agent immobiliària.

  • Era la teva vocació? Com et vas preparar? 

No era la meva vocació, la veritat. Com he comentat, va ser quasi per casualitat i la meva experiència personal va ser el gran conductor en la definició de com havia de fer la meva feina, a més de l’ajut evidentment de la primera agència immobiliària en què vaig treballar.                                                                                                        

Sempre he tingut l’esperit de servei a les persones i aquesta feina em permet poder aprofundir en aquest tema d’una manera que no m’havia plantejat mai. Al final, la decisió sobre on una família viu és una de les més importants de la seva vida i que, habitualment, es pren molt poques vegades a la vida. Per tant, és important prendre aquesta decisió de la manera més informada possible.

  • Com t’imaginaves que seria la teva agència?

Després d’un temps treballant per altres agències, vaig veure que el servei proporcionat es podia donar d’una manera més personal i eficient i vaig decidir muntar la meva agència pròpia amb aquest esperit: oferir un servei complet i d’acompanyament en tot el procés, 24/7, tant des del punt de vista del venedor com del client, de manera que totes dues parts es trobin completament satisfetes de l’operació de compravenda o de lloguer que es realitzi.

  • Quins són els vostres valors?

Sobretot, l’honestedat i la integritat. Com he comentat abans, la decisió sobre on viure es pren poques vegades a la vida i és important que puguis aconsellar adequadament les persones des de l’honestedat, de tal manera que confiïn en tu i els donis la seguretat que no s’estan equivocant. Per exemple, no m’importa perdre una venda si penso que el comprador s’està equivocant (per ubicació, per característiques del pis, etc.) i fins i tot, prefereixo dir-li al venedor que el preu de venda que proposa està totalment equivocat encara que tingui el risc de perdre el client.

Jo no capto cases dient que tinc client interessat si no és veritat. Sempre vaig amb la veritat per davant.

Al final, el que realment és important és que les diferents parts d’una transacció immobiliària se sentin satisfetes i no sentin en cap moment que estan sent enganyats.

  • En què es basa el model de negoci de la vostra agència immobiliària i per què has optat per aquest model?

El model de negoci de la meva agència es basa a oferir un servei complet i d’acompanyament total en tot el procés, amb una disponibilitat i dedicació personalitzada per sobre del que és habitual en el sector.

  • Quines demandes teniu i com doneu resposta a totes elles?

Les demandes del venedor o arrendador són assegurar que la seva propietat està ben posicionada en els diferents portals immobiliaris per tal que es puguin col·locar tan aviat com es pugui, la qual cosa obliga a assegurar que el preu és realment el de mercat. Això significa moltes vegades haver de gestionar les expectatives inicials, normalment per sobre del que indica el mercat. De nou, honestedat és clau.

Pel que fa al comprador o arrendatari, és important que tinguin absolutament tota la informació sobre l’immoble i que tinguin aquesta sensació tan reconfortant que, davant de la important decisió que han de prendre, pensin que no se’ls escapa res.

  • Amb els temps heu creat diferents aliances per donar una resposta a 360° als vostres clients?

Efectivament, el temps fa que vagis creant relacions amb diferents proveïdors de serveis tangents al de la intermediació immobiliària. 

Actualment, disposo d’una xarxa de contactes que em permet recomanar solucions a les necessitats de les diferents parts en una transacció pel que fa a taxadors, renovació de cèdules o certificats energètics, finançament mitjançant préstecs hipotecaris i, fins i tot, podem organitzar el sempre feixuc tema de les altes i baixes del subministrament. I, últimament, hem afegit a aquest ventall la possibilitat de realitzar una inspecció realitzada per un tercer de l’estat d’un immoble abans de ser adquirit.

  • Quin paper juga el màrqueting a la vostra agència?

El principal màrqueting realitzat està basat en el millor posicionament en els principals portals immobiliaris, i de moment encara la primera font utilitzada pels que busquen un immoble. Actualment, estem reforçant l’estratègia comunicativa en xarxes socials com Instagram i TikTok.

  • A nivell tecnològic esteu preparats per afrontar els reptes actuals?

Per descomptat. Disposem d’eines informàtiques que ens permeten disposar de la informació en tot moment i des de qualsevol lloc.

  • Quin consell donaries a aquelles persones que volen comprar un habitatge, quin seria? I a les que volen vendre?

Als compradors, els diria que és una de les decisions més importants de la seva vida i que és important que estiguin molt segurs. He conegut casos, no gestionats per mi, de gent que ha comprat i, al mes, s’han penedit. Revertir aquesta situació és realment difícil, i viure en un lloc a on no et sents còmode és un problema personal molt gran.

Als venedors, el meu principal consell sempre és el mateix: si vols vendre, el preu ha de ser el de mercat, i no el que tu penses que el teu habitatge val en funció del que tu has invertit en ell.

Em trobo amb casos en què el venedor ha canviat, per exemple, el terra per un marbre de molt bona qualitat i molt car, i això ho vol repercutir en el preu. La meva feina és fer-lo entendre que aquest terra pot ser molt important per ell, però que, per la majoria de compradors, els hi és igual si és un marbre caríssim o un laminat de bona qualitat, amb un preu totalment diferent. Gestionar les expectatives del venedor és una de les coses més difícils en aquesta feina.

  • Quina formació creus que seria necessària per poder donar resposta a les necessitats del sector?

Aquest és un tema clau! Desgraciadament, la manca de formació de moltes persones del sector ha fet que la nostra professió no estigui degudament valorada a la societat. Jo he viscut en zones com als EUA i Austràlia, i allà tothom ha de tenir una formació específica per poder ser agent immobiliari.

A Catalunya, només cal que el titular tingui la formació adequada, però, després, aquesta persona pot quedar-se a casa tot el dia i contractar personal sense cap mena de formació per realitzar la feina, la qual cosa deriva en un nivell de servei no acceptable en moltes ocasions o en informació donada a les parts bàsicament incorrecta. Crec que tots els que es dediquin a vendre o llogar immobles professionalment, no només els titulars de l’agència, haurien de realitzar el curs de l’AICAT o l’equivalent.

  • Què poden aportar els agents immobiliaris a la societat i quin serà el seu paper en el futur, diguem d’aquí a 10 anys?

Els agents immobiliaris poden (i tenen el deure) aportar seguretat en el procés de compravenda o lloguer d’una propietat, així com un servei excels en un dels moments més importants en les vides de les persones.

D’aquí a 10 anys, les noves tecnologies sempre haurien de facilitar les transaccions immobiliàries, però el contacte humà ha de ser sempre una part important d’aquest procés. Però el més important és que la professió es professionalitzi realment, i si em permets la redundància: que els que s’hi dediquin ho facin amb la preparació adequada. Tothom pot accedir a aquesta professió, però amb la formació adequada.

  • Què destacaries del projecte de l’AIC?

Proporciona una plataforma de recursos que ha estat bàsica pel desenvolupament de la meva agència. La informació disponible ha estat i és realment útil en un sector com el nostre exposat a canvis legislatius massa freqüentment.

  • Què diries als joves que volen incorporar-se a aquest sector?  

Que es preparin adequadament, que no és una feina senzilla que tothom pot fer: s’ha de tenir voluntat de servei i estar preparat de manera que es pugui aconsellar les diferents parts involucrades en una transacció immobiliària, una de les decisions personals i financeres més importants que qualsevol persona ha de prendre en la seva vida.

  • Quins són els teus projectes i reptes de futur?

Vull fer créixer la meva agència mitjançant una xarxa de captadors i agents degudament preparats sempre que em permetin mantenir el meu nivell de servei i satisfacció del client. I m’estic plantejant fer el pas cap a l’administració de finques, ja que penso que és un sector on, igualment, la qualitat del servei no sempre és la desitjada. El principal repte que tinc és precisament trobar gent degudament preparada.