Pedro Bricio és el protagonista d’aquesta setmana: gran professional i motor de Ponto Grup Immobiliari. Amb una dilatada experiència en altres sectors i una formació en geografia, Pedro ha trobat la seva crida al món immobiliari, fusionant la seva passió per les relacions humanes amb la seva habilitat per analitzar el mercat des d’una perspectiva àmplia.
Destaca la importància de la confiança i la proximitat amb els clients, a més de l’estratègia de negociació centrada en una cartera limitada d’immobles per proporcionar un servei proper i personalitzat.
Pel que fa al futur del sector immobiliari, Pedro veu un paper crucial per als agents immobiliaris a la conservació de les ciutats, juntament amb l’elaboració de polítiques d’hàbitat més inclusives i sostenibles. I ell, amb una dedicació contínua a la formació i actualització tecnològica, espera mantenir-se com un referent al seu camp i inspirar les futures generacions a abraçar les oportunitats que ofereix el sector immobiliari.
– Com van ser els teus inicis al sector immobiliari?
Sempre he tingut un vessant molt comercial i m’encanta estar de cara al públic. He treballat com a comercial en diversos sectors i també he estat propietari d’un restaurant, fet que m’ha permès tenir una àmplia xarxa de contactes i clients, molts dels quals encara ho són. La meva entrada en el sector immobiliari va ser fa 8 anys, quan un client em va proposar que hi fes col·laboracions esporàdiques en la seva immobiliària. I allà vaig descobrir una feina que m’apassiona, fins al fet que fa 4 anys vaig crear la meva pròpia empresa, Ponto Grup Immobiliari.
– Era la teva vocació? Com et vas preparar?
Sempre he tingut molt clar que vull treballar en una feina que estigui en contacte amb la gent, però ser agent immobiliari s’ha anat convertint en la meva vocació i jo diria fins i tot en la meva passió dia a dia.
És un sector on si realment vols donar un bon servei i vols realment aportar quelcom diferent, has de preparar-te i formar-te molt bé, ja que dia a dia surten novetats en tots els àmbits, jurídics, fiscals, tecnològics… Jo soc llicenciat en Geografia per la UAB, en la meva carrera moltes de les assignatures vessaven en els models de ciutats que han existit al llarg de la història i com les ciutats s’anaven transformant morfològicament segons les necessitats de la població en cada època, tipus de carrers, zones residencials, zones verdes, zones industrials, tipologies d’edificis, d’habitatges…
Tot això m’ha donat una formació per tenir una visió molt més àmplia i poder analitzar el mercat immobiliari que tenim als nostres dies des de la perspectiva del territori i l’entorn.
A més a més, tinc molt clar, com en tot el que intento fer a la vida, que vull fer-ho el millor possible, i per mi la formació és la clau: després de treure’m el títol d’API i col·legiar-me, he continuat estudiant i traient-me més designacions per la meva feina.
Soc Realtor, tinc les designacions de CRS (Certificate Residential Specialist), CRS Green, CRS Luxury, i l’últim per ESADE, el programa de Real Estate Management. Tot el que pugui aprendre sé que serà positiu per mi i la meva feina.
– Has creat l’agència que t’imaginaves?
En un principi tenia clar quin era el tipus d’agència que no volia muntar: no volia una agència tradicional com moltes de les que trobes en el sector, amb una manera de fer molt encorsetada, però la definició de com seria el meu negoci la vaig fer més endavant.
Va ser la meva formació de CRS i Realtor, que vaig fer a través de SIRA la que em va fer canviar la meva visió del món immobiliari. De fet, vaig fer un gir de 180º a la meva carrera, vaig adonar-me que no sempre s’havia d’agafar tot el que t’entrava per la porta per comercialitzar, que era important saber dir que NO i triar el que realment saps que pot encaixar amb tu tant en l’àmbit d’immobles com dels clients, i que et permetrà fer una bona feina. Per això avui tinc la meva agència i la meva marca personal, basada en la confiança i la proximitat amb els meus clients, personalitzant molt cada projecte i servei.
– Quins són els valors de la vostra agència?
Els valors de la meva agència com t’he comentat anteriorment són la confiança i la proximitat. Vull que els meus clients en tot moment se sentin acompanyats en tot el procés tan de compra com en la venda del seu immoble. La meva feina comença des del primer minut que entren per la porta de la meva oficina, fins més enllà del dia de notaria, de fet amb molts d’ells hem establert una relació d’amistat, que és el millor que pot passar en la nostra feina, traspassar el vincle d’una mera transacció econòmica.
– En què es basa el model de negoci de la teva agència i per què has optat per ell?
El model de negoci de la meva feina és la relació entre persones, la confiança. No acostumo a tenir més de 10 o 12 immobles en cartera, perquè si vull donar un servei personalitzat i professional, intentar abastar més producte és inviable. Em vull desmarcar de les grans agències o franquícies on a vegades, pel que em confessen els clients, són tractats com números.
A més a més, m’he especialitzat en la meva zona. Si vols realment ser coneixedor i donar un servei diferencial, no pots abastar una gran àrea geogràfica. A part, treballo en col·laboració dels companys de la MLS de la meva zona, AICAT GARRAF, i amb companys d’altres zones geogràfiques tant nacionals com internacionals, per mi això és bàsic per poder oferir el millor servei als meus clients.
– Quina és la teva estratègia de captació de clients?
En el meu cas és el boca-orella, les referències que donen de mi. A Vilanova, encara que és una ciutat de vora 70.000 habitants, en moltes coses continuen funcionant com un poble. Si et coneixen i et guanyes la seva confiança -treballant d’una manera professional, és clar-, no et falten clients tant compradors com venedors.
– Quines demandes teniu i com doneu resposta a tots elles?
Per la ubicació de la meva oficina al nucli antic de Vilanova entren molts clients buscant cases antigues que puguin reformar i que tinguin caràcter o “vida” com m’agrada dir a mi, espais diferents dels immobles d’obra nova que són tots pràcticament iguals. Quan veus les cases, algunes centenàries, i et pots imaginar la gent que ha viscut, les seves històries, qui ha trepitjat aquelles rajoles hidràuliques, o qui ha vist les bigues de fusta o les voltes catalanes dels sostres… Vaig tenir la sort que les primeres vendes les vaig realitzar a compradors internacionals, que sortien de Barcelona després de la pandèmia buscant espais oberts i singulars, els quals són veritables enamorats d’aquests tipus d’immobles, i pel “boca-orella” m’han anat recomanant als seus amics i coneguts amb un perfil molt similar, i m’ha portat a l’especialització en aquests immobles.
– Creus que estàveu preparats, tecnològicament parlant, quan va començar la pandèmia?
Abans de la pandèmia una mica ja anàvem entrant algunes novetats tecnològiques, com per exemple els tours virtuals o aplicacions per captació d’habitatges; però és veritat que amb la pandèmia tot es va precipitar, i per necessitat o voluntat pròpia, hem hagut de posar-nos les piles i adaptar les nostres empreses al nou món que tenim ara, molt més connectat. Això, sumat a què les empreses de NewTech han tingut un creixement exponencial que ha fet que moltes han hagut d’ajustar els seus preus per ser competitives, ha beneficiat les nostres empreses immobiliàries, que ara podem implantar moltes d’aquestes noves tecnologies, quan fins fa un temps era bastant impensable.
– Com has vist l’evolució del mercat residencial en aquest any?
Enguany, com a mínim en el nostre àmbit geogràfic del Garraf, i concretament a Vilanova, parlant amb companys, tots tenim la mateixa sensació, que continua havent-hi un creixement continuat de vendes. Sí que és veritat que amb les primeres pujades de tipus d’interès hipotecari i l’esclat de la Guerra d’Ucraïna, es va parar tot una mica durant tres o quatre mesos, però amb el pas del temps tot ha tornat a la normalitat. I la millora actual del tipus d’interès de les hipoteques, amb la perspectiva de què vagin baixant durant l’any, ha fet que aquest primer trimestre de l’any hagi hagut un repunt a l’alça de vendes.
– Quin consell donaries a aquelles persones que volen comprar un habitatge? I a les que volen vendre?
El primer que els aconsellaria a les dues parts és que des del moment que prenguin la decisió de vendre o comprar, vagin sempre acompanyades de la mà d’un professional Agent Immobiliari Col·legiat (AIC), això els evitarà molts mals de cap i sorpreses desagradables. És una decisió molt important que normalment una persona fa un o dos cops a la vida, que implica no només una quantitat de calés important sinó també moltes vegades sentiments i records personals, i a l’hora de gestionar tot això és més fàcil si t’acompanya un professional del sector.
Un cop dit això, als compradors els diria que, sobretot, s’informin molt de la zona on volen comprar el seu habitatge i molt important també que tinguin un assessorament financer verídic de quines són les seves possibilitats de comprar, per no crear frustracions i nervis.
I als venedors, que es deixin aconsellar del preu de venda del seu immoble per un AIC, no pel que li diu el conegut o veí; també els faria una pregunta: com us agradaria trobar l’estat d’un pis si fóssiu vosaltres qui va a comprar?
– Quin paper juga el màrqueting a la teva agència?
El màrqueting avui en dia crec que és bàsic per qualsevol negoci. Jo arran de fer els cursos de CRS i Realtor, de caràcter molt americà, vaig entendre que si realment vols estar present i que et coneguin a escala empresarial, el màrqueting ha de ser clau i has de destinar un pressupost important del teu negoci a cobrir aquest apartat. A més, tinc comprovat que utilitzar la teva imatge personal ajuda a què et coneguin en l’àmbit local i a donar a vegades aquest plus de confiança. Les meves campanyes publicitàries des de fa temps les faig així i els resultats són magnífics.
Per mi també és important el patrocini: amb promoció de l’esport i la cultura local. Jo en concret ho faig amb el pàdel, voley, futbol i també amb l’edició de llibres i el suport a festes locals, com el Carnaval de Vilanova, Tres Tombs, Temps de Vi, etc.
Capítol a part mereixen les Xarxes Socials: avui en dia en el nostre sector es poden fer autèntiques meravelles en qualsevol de les plataformes que et poden fer destacar de la resta tan sols amb un vídeo de 10”. És fonamental estar present en les xarxes, perquè és la forma d’arribar a més gent i d’una manera més atractiva, sobretot pels clients més joves.
– Quina formació creus que caldria per poder donar resposta a les necessitats del sector?
Com a mínim tenir el curs de Formació d’Agents Immobiliaris, per poder tenir un mínim de coneixements sobre la professió. Però si realment vols donar un bon servei als teus clients, has d’estar en continu aprenentatge. Qualsevol dels cursos que es donen des del Col·legi són molt bons i interessants i, a escala exterior hi ha multitud de llibres o formació online de la que pots treure molt profit.
– Què creus que poden aportar els agents immobiliaris a la societat i quin serà el seu paper en el futur, diguem-ne en 10 anys?
L’agent immobiliari que trobem d’avui en dia dista molt dels antics, alguns dels quals van donar certa mala fama al sector. Els agents actuals som d’un altre perfil, i molts estem integrats en la nostra societat ajudant en el que podem amb projectes socials, culturals, esportius… Jo soc del parer que és just que una part dels nostres guanys siguin retornats a la societat a través d’aquests projectes, això ho tenim molt inculcat els que som Realtors amb el nostre codi deontològic, i està molt instaurat als EEUU.
I en l’àmbit tècnic, amb els nostres coneixements podem ajudar en la conservació de les ciutats, millorant la seva sostenibilitat, la funcionalitat dels seus edificis, etc. I potser, si l’Administració ens tingués en més consideració, fins i tot podem ajudar en elaborar polítiques d’habitatge que fossin beneficioses per tothom, i no es cometessin errors com en les darreres normatives d’habitatge aprovades recentment.
– Què destacaries del projecte de l’AIC?
El que destacaria per sobre de tot és la seva voluntat que tots els que som Agents Immobiliaris tinguem una base mínima de formació per evitar errors involuntaris o voluntaris que sovint encara es cometen a l’hora d’exercir la nostra professió. Estem tractant amb els sentiments i diners de persones i hem de ser responsables en tot moment de la nostra feina.
– Què diries als joves que volen incorporar-se a aquest sector?
Que si realment volen gaudir d’una feina on mai t’avorreixes, on cada dia és diferent i t’enfrontes a nous reptes, on estàs en contínua formació i pots arribar on tu vulguis, aquest és un sector ideal.
– Quins són els teus projectes i reptes de futur?
Com t’he comentat, continuar aprenent cada dia, estar al dia amb totes les noves tecnologies que venen, la IA, per exemple. En el nostre sector és i serà un canvi de paradigma pel nostre negoci i des del primer minut vull estar assabentat de totes les novetats que ens pugui aportar.
Que les persones continuïn confiant en mi i ser el seu agent immobiliari de referència.
I m’agradaria que el meu fill, si finalment decideix entrar en aquest sector, continués amb la meva filosofia de negoci “Confiança i proximitat” amb els clients.