Parlar amb el Ramon Corominas de Finca Habitat és tenir el privilegi de parlar amb un expert del sector. Aquests dies va molt ocupat tancant reunions, visites al notari i vendes… L’esprint final abans de les vacances merescudes. Ha viscut molts canvis, bons i no tant bons, en el mercat immobiliari i això li ha donat una saviesa i un bagatge que sempre comparteix en els diferents llocs que ocupa. Tot i que com diu ell, en aquesta professió cal seguir aprenent cada dia.
Com van ser els teus inicis en el sector immobiliari?
Veníem d’una faceta professional molt diferent a l’actual com a API i, de fet, sense una preparació específica per al món immobiliari. Els meus inicis van ser en el sector financer, gestionant crèdits hipotecaris, i amb la crisi del 92, dedicant-me a la gestió i venda d’actius bancaris de l’entitat que estava treballant.
Era la teva vocació i com et vas preparar?
Va resultar ser una vocació trobada, i no esperada, i que en els seus inicis vaig poder aplicar molts dels coneixements universitaris i laborals adquirits. Però em vaig adonar que per ser un bon professional, no era suficient. Em calia una formació més específica per abastar la diversitat del sector. En aquest sentit, m’apuntava a tot allò que oferís cobrir aquells “forats negres” que detectava: urbanisme, construcció, promoció, legislació, fiscalitat, màrqueting… Reconec que, a dia d’avui, encara segueixo aprenent. Estem en una professió que ho requereix.
Com t’imaginaves que seria la teva agència immobiliària?
Des d’un principi, buscava tenir una agència amb valor afegit, que podés donar serveis integrals, amb un tracte personalitzat i de proximitat. Això no hagués pogut ser possible sense l’associació i el suport dels socis fundadors de Finca Habitat.
En què es basa el model de Finca Habitat i per què vas optar-hi?
La idiosincràsia de Finca Habitat és principalment l’encaix amb l’assessoria d’empreses i particulars de la qual forma part: Lleal Tulsà Assessors, que va ser creada l’any 1984, inicialment amb les àrees de fiscalitat, laboral i comptabilitat. Amb el pas dels temps, es va anar ampliant a altres àrees, com la jurídica, gestió administrativa, estrangeria, protecció de dades i comunicació, i amb els serveis immobiliaris, que des de la seva creació, dirigeixo.
El seu model, en un sentit intern, s’entén com un departament més dins d’una assessoria, donant serveis als nostres clients comuns, provinents de les diferents àrees de la nostra empresa, i al mateix temps, provinents de la xarxa de col·laboradors externs repartits pel territori.
Des que vau començar fins ara, quins són els canvis més notoris que has pogut copsar en el mercat i en els clients?
Sens dubte, els canvis més notoris han vingut per la digitalització i el màrqueting. Les tecnologies han transformat la societat i l’economia i, per suposat, el sector immobiliari. I, sobretot, la tecnologia seguirà transformant-nos fins a quotes inabastables fa uns anys. Tot vindrà de l’evolució de les proptech i de les noves oportunitats materialitzades en serveis i solucions, tant per inversors, propietaris i llogaters.
Quins són els valors de la teva empresa?
Des de la seva creació, el nostre leitmotiv ha estat el d’oferir uns serveis professionals i integrals, que abastin les necessitats particulars dels nostres clients. Això ens exigeix una formació i evolució constant, i una necessitat de col·laboració interdepartamental i exterior fluïda.
Ha canviat en aquests anys el vostre mètode de captació de clients?
Ha estat una evolució natural, més que un mètode. La prescripció ens ve donada pels referents i per als afiliats. Cada vegada invertim menys en telemàrqueting per aquesta finalitat, ja que la qualitat de captació no té comparació.
Heu notat un increment de clients que abandonen les gran ciutats per viure fora?
Sí, especialment a Girona capital. Hem notat un increment de la demanda, per a primera residència, cap a poblacions fora de la ciutat. Hi tenim diverses explicacions, entre altres, l’evolució dels preus i l’augment de serveis i comunicacions en les poblacions pròximes.
Com us ha impactat la covid? Us ha fet modificar algun dels vostres processos? Com creus que ha afectat la majoria d’agències immobiliàries de Girona?
Crec que la pandèmia ens ha ensenyat, tant en l’àmbit personal com en l’empresarial, com de febles som com a individus, i com de forts i resistents som com a col·lectiu.
Pel que fa a totes les agències immobiliàries, no sols de les contrades gironines, ens ha obligat a avançar en matèria de digitalització i en comunicacions i a potenciar la col·laboració entre agències.
Durant molts anys vas ser el president del COAPI de Girona. Què destacaries d’aquella època i quines aportacions i canvis vas fer per millorar el sector?
En guardo molt bons records, tot i que la meva etapa com a president del COAPI de Girona es va iniciar en el període de la greu crisis immobiliària. En aquells moments calia prendre decisions que enfortissin una organització de professionals i que, tant l’entitat com els seus membres, fossin valorats per la societat, com un element de valor afegit. Es va invertir en elements essencials avui en dia com la digitalització, la comunicació, la formació i la col·laboració amb altres organitzacions publicoprivades, i es van crear nous serveis, que oferien noves oportunitats de negoci i de participació als col·legiats.
També vull remarcar que, conjuntament amb els COAPI de Barcelona i de Lleida, es va fundar l’Associació d’Agents Immobiliaris de Catalunya (AIC), en gran part, fruit de les negociacions i desenvolupament de la Llei de l’habitatge i del Registre d’agents immobiliaris de Catalunya, en que prèviament s’hi havia participat.
He de reconèixer que, tot el que vam aconseguir en aquella etapa, no hagués estat possible sense l’impagable dedicació i entusiasme dels companys i companyes de les diferents juntes que vaig presidir, del fidel personal que forma el COAPI, de la confiança dels col·legiats de les comarques de Girona i de la col·laboració entre els COAPI de Catalunya. I, per descomptat, de la imprescindible persona d’en Joan Ollé, un visionari del potencial de l’AIC i del sector immobiliari.
Actualment estàs a la junta de l’AIC i unit també al COAPI. En quines línies d’acció treballeu?
Segueixo a la junta de l’Associació d’Agents Immobiliaris de Catalunya des de la seva creació, com a soci fundador, representant al COAPI de Girona. Actualment com a vicepresident.
S’està treballant i desenvolupant diferents projectes de futur, que ens permetin, qualitativament i quantitativament, consolidar l’organització com una associació inclusiva de referència en el sector, i al mateix temps, racionalitzar, ampliar i expandir la cartera de serveis.
Parlant de les lleis que han anat sortint aquests últims anys, què en penses? La llei de l’habitatge, la llei de costes, la limitació dels lloguers…
Hem estat molt participatius en alguna, fins i tot personalment he estat ponent en diferents comissions parlamentàries que les desenvolupaven. Per no entrar en detall, que seria molt extens, hem de seguir col·laborant i incidint en totes aquelles legislacions que sorgeixen, o que cal que es modifiquin, i ser molt crítics en aquelles en què no ens han volgut escoltar o aplicar les nostres recomanacions. Això sí, de forma constructiva. Ens hi va ser referents en el sector i en la societat.
Com veus l’evolució del mercat residencial durant aquest any?
Amb una evolució molt positiva, fruit d’una recuperació postpandèmica, i que sols pot ser truncada pels riscos inflacionistes, i per la manca d’actius immobiliaris.
Quin consell donaries a aquelles persones que volen comprar un habitatge, quin seria?
Que facin realitat les seves il·lusions, actuals i futures, amb equilibri amb les seves possibilitats. I per suposat, que es deixin assessorar per un professional, que en el procés hi ha moltes qüestions que cal tenir en compte: la ubicació perfecta, els serveis disponibles, les comunicacions, les qualitats, les ordenances, la comparativa i alternatives, la fixació del preu de compra, el finançament… Hi ha factors i procediments de compra que poden resultar complexos.
El valor afegit que aporta un professional a l’hora de vendre un immoble és important. Els agents immobiliaris aporten una informació tècnica i jurídica fonamental a l’hora de fer el procés de compra. Hi ha una gran diferència entre qui aporta coneixements especialitzats en tots els aspectes del procés i qui només tracta de vendre un immoble concret sense la flexibilitat i el coneixement que una immobiliària pot afegir a l’hora de mostrar diversos productes de la seva cartera adaptats a les necessitats del comprador.
Quina formació creus que seria necessària per poder donar resposta a les necessitats del sector?
La formació és clau en tota la vida professional. Imprescindible tant quan ens iniciem, com quan ens exercitem com a agents immobiliaris. Sens dubte, ens cal rebre formació, i no sols de noves matèries, també cal reciclar-nos periòdicament. Al mateix temps, hem de tenir les eines que ens permetin resoldre les qüestions que ens sorgeixen. En aquest sentit els nostres col·legis professionals i l’AIC cobreixen aquesta necessitat, tant amb l’àmplia oferta de cursos, seminaris i ponències, com en el serveis de consulta que es disposen.
Quin paper creus que juga el màrqueting en el sector immobiliari?
Essencial. Avui en dia, qui no té un pla de màrqueting, no sap quins objectius i resultats té. Tal com diu una de les seves definicions, el màrqueting és l’activitat per crear, comunicar, lliurar i intercanviar ofertes que satisfan les necessitats d’un mercat, obtenint un benefici per les parts participants. Si apliquem aquesta definició al sector immobiliari, serien les tècniques o estratègies que mesuren i apliquen, la captació d’immobles, la captació de clients potencials, i la seva comercialització, a més de la identificació de la marca o agència comercialitzadora, i dels seus integrants. Fer-ne el seguiment i avaluar els resultats ens permeten evolucionar i seguir endavant i no fer-ho implica el risc de quedar-nos fora del mercat.
Què poden aportar els agents immobiliaris a la societat i quin serà el seu paper en el futur, diguem d’aquí a 10 anys?
Els beneficis que podem aportar els agents immobiliaris a la societat és i serà el mateix ara que en el futur: coneixement del producte, identificació de l’equilibri entre l’oferta i la demanda, així com també la inversió i aplicació de processos.
Les eines evolucionaran, els entorns i les legislacions canviaran, però, en definitiva, el valor afegit dels agents immobiliaris serà el mateix.
Què destacaries del projecte API?
Que és un projecte que s’està consolidant. La unió i agrupament dels agents immobiliaris sota una marca fa que es puguin obtenir millors eines, millor representació i defensa dels seus interessos, i ser més eficient.
La seva riquesa i potencialitat és la que ens confien els seus associats i col·legiats, i que permet ser un referent en el mercat immobiliari, i seguir evolucionant.
Què diries als joves que volen incorporar-se en aquest sector?
Que s’estimin la professió, que els il·lusioni. Que es formin acadèmicament, i que explorin la diversitat d’activitats, funcions i llocs que ofereix el sector, i en aquell que se sentin atrets, que el desenvolupin.
Que es deixin aconsellar i col·laborin amb aquelles institucions que els donin i facin confiança. Que no vulguin fer el camí sols.
Quins són els teus projectes de futur per aquest any?
Per aquest any, consolidar i quantificar els resultats dels projectes que vam apostar pel que fa a activitat de col·laboració, externalització i simplificació de processos. Per als propers anys, la que ens fa molta il·lusió és la d’estrenar nova seu, així com ampliar el catàleg de serveis immobiliaris, i evolucionar el contacte amb els nostres clients.
Esperem que no es vegin estroncades pels auguris de tempesta que se senten de fons. Els agents immobiliaris sabem navegar, i com a bons mariners, també sabem guardar la barca.