Aquesta setmana tenim el plaer de conversar amb Rosalinda Torres, una dona que ha dedicat la vida i la passió al sector immobiliari. Des d’aquells primers anys a Veneçuela als 90, ha recorregut un llarg camí, fundant SERVIBIENES PLAZA i, posteriorment, traslladant-se a Barcelona el 2008 per ampliar els seus coneixements a la Universitat de Barcelona.
Rosalinda és una persona que valora profundament l’honestedat, la responsabilitat i la gratitud, principis que va aprendre des de petita, i que avui són els pilars de la seva empresa: Servibienes BCN. Al llarg dels anys, ha demostrat una empatia i lleialtat infrangibles, forjant relacions duradores tant amb els clients com amb els companys del sector.
En aquesta entrevista, Rosalinda ens obre el seu cor per explicar-nos com ha estat el seu viatge, els reptes i els aprenentatges i la manera com ha adaptat el seu negoci als canvis tecnològics. A més, ens comparteix la vostra visió sobre el futur del mercat immobiliari.
Acompanya’ns a conèixer més de prop Rosalinda Torres, una dona la dedicació i la calidesa humana de la qual han deixat una empremta inesborrable al sector immobiliari de Barcelona.
- Com van ser els teus inicis al sector immobiliari? Què et va motivar a incorporar-te a aquest sector i com et vas preparar per a aquesta professió?
Els meus inicis al sector es remunten als anys 90 a Veneçuela, el meu país d’origen, quan em vaig llicenciar com a Advocada i em vaig dedicar de ple al sector immobiliari, passió que vaig descobrir des del primer moment. Després vaig fer la meva especialitat en projectes i direcció immobiliària i fon SERVIBIENES PLAZA;
L’any 2008 vaig venir a Estudiar el Màster en Assessoria, Gestió i Promoció Immobiliària que dirigeix Gonzalo Bernardos a la Universitat de Barcelona, el qual em va donar accés a registrar-me com a Agent de la Propietat (API) a Barcelona, així que, vaig concloure l’any 2012, vaig fundar SERVIBIENES BCN, i vaig establir-me en aquesta ciutat meravellosa.
- Els valors de Servibienes són clau per a l’empresa. Podries explicar-nos quins són i com es reflecteixen a la teva feina diària?
En el meu cas, des de petita em van ensenyar que els valors són inamovibles. Qui convisqui en una societat d’avançada, ho ha de fer des del respecte. Em van ensenyar que entre els valors més importants són LA RESPONSABILITAT, L’HONESTITAT I LA GRATITUD. Ara bé, com a professional immobiliari, he afegit de manera irrenunciable L’EMPATIA i LA LLEALTAT. I com es reflecteix? Per exemple, tinc clients fidelitzats de molts anys, però també, i no menys important, companys de sector on hem generat confiança, embranquem els nostres pactes de paraules, i això es construeix per tenir uns valors ben definits i inalterables.
- Servibienes ofereix assessorament 360 º des del primer moment? Podries descriure l’equip de professionals amb què treballes i com col·laboren en el procés de compra i venda?
Servibienes BCN ofereix als seus clients, des del principi fins al final, un assessorament complet, eficaç, tant jurídic com econòmic, amb un llenguatge senzill, fàcil de comprendre perquè el client se senti recolzat, coneixedor de què signa. Perquè entenem el pas tan important que vol dir vendre o comprar una propietat. Tinc un equip sincronitzat des de la captació, col·locació i servei de postvenda.
- Com ha afectat la pandèmia de COVID-19 al teu negoci? Quins canvis vau fer en el procés de captació de clients per adaptar-vos a aquesta nova realitat?
La pandèmia ha estat un aprenentatge continu des del 14 de març del 2020 fins a aquesta data. La nostra immobiliària que es troba al Barri del Poble Nou, ens vam adonar que els clients van començar a demanar un altre tipus d’habitatges, per comprar o llogar. Fins i tot molts van decidir sortir de la ciutat, i ens vam haver d’adaptar a les realitats que va portar la pandèmia. Per exemple, ningú no vol viure en pisos sense balcó, sense llum i preferiblement amb terrassa. Abans era un “plus”, però ara els clients ho veuen com una necessitat.
- Creus que estàveu preparats tecnològicament per fer front a la pandèmia? Com van reaccionar els vostres clients davant dels canvis tecnològics implementats durant aquest període?
En el meu cas vaig obrir la ment, ja que vinc de l’època de les màquines d’escriure, de comercialitzar els pisos als diaris, només amb telèfons fixos i tots els actes de manera presencial.
Així que, em vaig emportar els ordinadors i els expedients dels pisos que administro a casa. El que em preocupava eren la salut dels meus clients, però també les febleses econòmiques. Jo he passat per cops d’estats, i estic preparada per a qualsevol contingència. És molt important l’actitud i l’aptitud amb què es viu la vida.
Vaig començar a implementar de forma permanent més comunicació, a través de videotrucades, contractes via email, la utilització de signatures amb certificats digitals. En fi, el procés tecnològic ha estat un canvi fonamental i benvinguts aquests canvis, perquè són de gran utilitat.
- Des de la pandèmia, heu notat una millora en les vendes de l’empresa? Quina ha estat l’evolució del mercat immobiliari en aquest sentit?
En sortir de la pandèmia, com t’he explicat a dalt, el comportament immobiliari va canviar totalment. La demanda eren pisos amb llum, terrassa i balcons. Vam tenir la sort de tenir diversos productes amb aquestes característiques, que van ser col·locats de lloguer i venda breument. Així que vaig poder remuntar i sobreviure a la crisi econòmica que ens va portar la pandèmia.
- Com veus l’evolució de les vendes al mercat residencial per a aquest any? Quines tendències o factors influeixen en aquesta evolució?
L’evolució de les vendes és cíclica. No fugirem mai d’aquest cicle econòmic, d’expansió, apogeu, recessió, depressió i recuperació. Actualment, i sobretot a Catalunya, arran de l’aplicació de la llei d’habitatge l’any passat, amb les incoherències de les polítiques d‟habitatge, amb l‟augment de les taxes d’interès, estem en una etapa de recessió, però sortirem d’ella, el mateix cicle així ho demana.
- Quin consell donaries a les persones que volen comprar una propietat? I a les que vulguin vendre-la?
Prefereixo assessorar, més que no pas donar consells. Els consells poden estar esbiaixats. Comprar o vendre un pis, un local, fins i tot un pàrquing, és un assumpte molt seriós, per les obligacions tributàries.
Són temes a tenir en compte. No es pot fer una decisió d’aquesta mena amb lleugeresa. Així que el primer, dir-li a qui compra o ven un suggeriment: assessorar-se bé, revisar els pros i els contres de la negociació. Després una bona planificació i l’èxit estarà assegurat.
- Quin paper juga el màrqueting a Servibienes? Com ho fas servir per promocionar i captar nous clients?
En matèria de màrqueting jo soc fan del “farming”, del contacte personal amb els clients, però és una realitat que hem d’apostar per altres formes de promocionar-nos, ser més actius a les xarxes socials, potenciar la marca SERVIBINES BCN, la pàgina web, els altres productes que fem servir, assegurances, fons d’inversió, gestions hipotecàries. Ara mateix estic a les mans de l’equip de Javier Peralta qui també pertany a l’escola API.
D’aquesta simbiosi n’estic segura que en sortirà una experiència enriquidora, perquè ell m’ha sentit. Crec fermament a fer una campanya de màrqueting sense perdre l’essència del que som, en el meu cas una immobiliària de barri.
- Quina formació consideres necessària per poder respondre adequadament a les necessitats del sector immobiliari i oferir un servei professional?
La formació ha de ser integral i continuada. En el meu cas, acabo d’obtenir el certificat de LCCI (Llei de Contracte de Crèdit Immobiliari) per poder assessorar els compradors amb prou coneixements en els assumptes hipotecaris.
- Què creus que poden aportar els agents immobiliaris a la societat i com creu que evolucionarà el seu paper en el futur d’aquí a 10 anys?
Els agents immobiliaris, per nord, hem de ser “bones persones”, això és fonamental. Hem de ser un referent com un intermediari honest, aplicant una conducta professional i respectar sempre les parts involucrades en una negociació.
En el futur crec que, malgrat tota la revolució tecnològica, serem capaços d’estar a la societat els anys vinents, però amb un paper actiu. Però sempre emmarcat en l’aplicació del codi d’ètica professional, i per això és molt important la participació més activa del Col·legi, del govern. Perquè el gremi es veu molt afectat, per tots aquells que exerceixen sense la legalitat necessària, i no hi ha prou càstig per als entabanadors de torn.
- Què diries als joves que es volen incorporar al sector immobiliari? Quins consells o orientacions els donaries?
Ser API és una professió. Ensenyar pisos, no et fa un professional. Vendre i cobrar unes comissions és ben remunerat quan el mercat està en auge. Tots mengem a gust d’aquest “gran pastís”. Però no funciona sempre així, perquè el mercat és rotatiu. Quan està en caiguda o recessió, es demostra qui es queda i qui se’n va del mercat immobiliari. Els que es queden han d’estudiar, preparar-se, motivar-se amb cursos, col·legiar-se, sense oblidar els valors i l’ètica del professional immobiliari, i molt important, ser coherent amb les finances mateixes, quan es guanyen diners, estalviar per afrontar les “vaques magres”.
- Quins són els teus projectes i reptes de futur com a professional del sector immobiliari? Què et motiva i què esperes aconseguir els propers anys?
Els meus projectes estan ben definits perquè crec fermament en la planificació i la constància, que són factors imprescindibles en tot propòsit o meta. El repte és continuar adaptant-nos als canvis, que són molt ràpids.
Quan ja ens adeqüem a les xarxes socials, doncs apareix al nostre panorama la Intel·ligència Artificial. Els canvis tecnològics són vertiginosos i cal seguir preparant-nos, com deia Darwin: “No és més fort, de les espècies el que sobreviu, tampoc el més intel·ligent, sinó aquell que és més adaptable al canvi”. Per tant, esperem consolidar encara més la nostra immobiliària. Li hem donat una nova seu, més acollidora, ubicada a l’Avinguda Diagonal 156, al Poble Nou, barri que està en un canvi continu per ser el Districte @22 de Barcelona.