Avui m’he endinsat pel barri de Sant Martí, a tocar de la Gran Via, per trobar-me amb la Susanna Porcar, l’ànima de Home Project 77. Ella és tota energia, vitalitat, empoderament i expertesa. Porta quasi tota una vida dins el sector i es nota que té aquell talent del qui coneix i sap fer bé la seva feina. En el centre de tot estan els clients i ella mourà cel i terra per poder fer realitat els seus somnis. Ella també en té molts de somnis, però amb tenacitat els farà realitat.
– Com van ser els teus inicis en el sector immobiliari? Era la teva vocació? Com et vas preparar?
Tot i que sóc llicenciada en Publicitat i RRPP, des de sempre m’ha cridat l’atenció el món immobiliari i les reformes. Vaig començar treballant en Publicitat, en la part comercial, i mentrestant anàvem fent inversions en habitatges, juntament amb la meva parella d’aleshores. Després de fer algunes compravendes, amb 24 anys vaig començar a treballar a una constructora que venien pisos d’obra nova a Castelló. Vaig estar treballant durant 9 mesos i per mi va ser com un màster en vendes. Vaig fer un parell de cursos de direcció d’empreses immobiliàries i d’assessor immobiliari amb el Ramon Seguí, i el 2003, amb 25 anys, vam decidir amb 2 socis més muntar la nostra pròpia agència.
Des d’aleshores, no he parat de formar-me a través dels cursos que imparteix el Col·legi, ponències, etc.
El juny de 2021, després de 18 anys a la mateixa empresa, vaig decidir que necessitava parar i fer un canvi. Estava saturada de la immobiliària. Aleshores un amic de l’escola em va oferir l’opció d’unir sinergies i muntar una empresa de reformes i serveis immobiliaris, l’actual Home Project 77.
– Per què vas optar per aquest model de negoci? Quina és la teva estratègia o quins canvis has aportat per millorar l’empresa?
Vam decidir crear Home Project 77 pensant en poder oferir uns serveis integrals a tothom que ho necessités, des de l’assessorament immobiliari tant en lloguer com en compra, passant per petites reparacions, fins a una reforma integral, poder oferir els nostres serveis tant a particulars com a empreses del sector. Els serveis immobiliaris i les reformes es poden nodrir mútuament i el fet que la mateixa empresa li pugui donar tots els serveis li facilita la vida al client.
– Des que vas començar fins ara, quins són els canvis més notoris que has pogut copsar en el mercat i en els clients?
Moltes coses han canviat en 20 anys que fa que m’hi dedico. Per començar, el client ara té més coneixements i, per tant, és més exigent, i és més molt més tecnològic. També el sector s’ha professionalitzat un mica més, tot i que encara ens queda feina per fer, i ens hem hagut d’adaptar a les noves tecnologies.
– Quins són els valors de Home Project 77 ?
Els nostres valors són l’honestedat, el compromís i treball en equip.
– Feu un assessorament de 360º des del primer moment? Explica’m com és el teu equip.
A Home Project 77 tenim dues àrees, a la part de reformes està com a cap d’obres el Jordi, el meu soci, i tenim el nostre propi equip d’operaris. A la part d’immobiliària de moment estic jo sola, juntament amb col·laboradors externs. Afortunadament, després de tants anys, els companys de professió ja em coneixen i sempre he tingut les portes obertes a la col·laboració. A banda, tenim col·laboradors habituals de confiança, que no estan en plantilla, com arquitectes, advocats o dissenyadors.
– Com us va impactar la COVID? Creus que estàveu preparats, tecnològicament parlant, quan va començar la pandèmia?
Als inicis de la COVID jo encara estava l’altra empresa, que tenia més infraestructura, i va ser un moment complicat, sobretot a nivell econòmic per les despeses que havíem d’assumir i a nivell psicològic ens va afectar el no saber quan acabaria. També vam viure la complicació de totes les operacions que teníem en marxa i que es van veure afectades, tot i que finalment les coses es va poder arreglar.
La COVID, des del meu punt de vista, ens va obligar a millorar els procediments. Quan tot va començar i ens van tancar, nosaltres ja havíem integrat des de feia almenys 6 mesos o més la signatura electrònica. Quan nosaltres la vam integrar no era molt coneguda encara. El fet d’haver-nos avançat ens va permetre treballar des dels inicis d’una forma online molt eficient i guanyar molt de temps. Avui en dia és una eina imprescindible, que permet ser molt més àgil a l’hora d’enviar i signar contractes i d’optimitzar el temps de les signatures, tant de contractes de lloguer, com notes d’encàrrec, contractes de compravenda, etc… Ja no cal que el client passi per l’oficina. Els clients, en el meu cas, s’han adaptat força bé. Agraeixen poder estar de vacances a la platja i signar un contracte de lloguer des del seu telèfon, per exemple.
Penso que ara mateix el client és més online. Un altre canvi important és que vam haver de millorar en la qualitat dels anuncis, dels vídeos, les imatges, aportar plànols, fer videotrucades o ensenyar un pis.
– I ara que ja ha passat, a la tornada, s’ha notat la millora en les vostres vendes?
Va haver un moment d’eufòria durant la covid perquè, a l’estar tancats, la gent va a començar a valorar molts més aspectes d’un habitatge, com que tingués balcó o terrassa, les zones comunitàries, marxar fora de les grans ciutats i en aquell moment hi va haver molts clients que van voler canviar d’habitatge. Això es va veure reflectit en les vendes, però amb el temps els preus van anar pujant, i a la nostra zona ja són prou cars, i costava més vendre.
– Com veus l’evolució de les vendes del mercat residencial d’aquest any?
En aquests moments la inflació, la pujada tan alta dels tipus d’interès dels préstecs hipotecaris o les lleis aprovades en matèria d’habitatge, evidentment compliquen molt, tant la compra per part d’inversors com de particulars. A més tenim falta d’habitatges en moltes zones que fa que els preus continuïn alts. Evidentment, cal ajustar els preus perquè la gent pugui comprar en les condicions econòmiques actuals.
– Quin consell donaries a aquelles persones que volen comprar un habitatge. Quin seria? I a les que volen vendre?
Que acudeixin a un bon professional, que s’informin dels serveis que li ofereixen i que triïn el que més els convingui. S’estalviaran molts mals de cap.
– Quina formació creus que seria necessària per poder donar resposta a les necessitats del sector?
Per mi el pitjor d’aquest sector, és la imatge que té pels ciutadans els Agents immobiliaris, i és un dels motius pels quals necessitava fer un canvi. Patim d’una desconfiança brutal per part de la gent.S’ha d’acabar amb l’intrusisme i la mala praxi que és la que ens dona aquesta mala imatge davant la societat.
Seria necessària l’obligació de que tots els agents estiguin registrats, cosa que ja es fa a Catalunya, i a més a més, que els agents tinguin una formació mínima però complerta per poder registrar-se i exercir.
– Quin paper juga el màrqueting en la vostra empresa?
Ara mateix la majoria de clients que tenim són clients antics que segueixen confiant en mi o en el meu soci, referits de clients, o gent que entra per la porta. De moment estem preparant campanyes a Instagram. Veurem si funciona.
– Com veus la nova llei de l’habitatge?
En primer lloc, crec que era un bon moment per haver fet una bona llei que regulés molts aspectes que li fa falta al sector, que tingués en compte l’expertesa dels professionals immobiliaris, i que no només penses en una de les parts. Penso que una tasca com generar habitatge a preu assequible, l’ha d’assumir l’estat i no el ciutadà. Controlar els preus de l’habitatge de lloguer em sembla que tindrà l’efecte oposat al desitjat, perquè entenem que molts propietaris deixaran de llogar el seu pis si no els surt a compte, ja que molts hauran d’assumir les conseqüències en el cas que els llogaters no paguin i segueixin vivint lliurement a casa seva.
– Què poden aportar els agents immobiliaris a la societat i quin serà el seu paper en el futur, diguem d’aquí a 10 anys?
Primer de tot hem de creure que en un futur, ens hem de guanyar el respecte i la confiança de la societat com a agents immobiliaris, regulant millor el sector i aportant-los nous serveis.
– Què destacaries del projecte de l’AIC?
Com a delegada del col·legi d’API he pogut veure que el nou equip li està posant moltes ganes, i tot el que s’està fent crec que ajudarà a millorar la imatge i qualitat del nostre sector. El projecte de crear un espai propi per l’API em sembla una idea fantàstica i espero que el puguem gaudir aviat.
– Què diries als joves que volen incorporar-se a aquest sector?
Que es formin molt bé i tindran feina assegurada, perquè em consta que manca gent suficientment preparada.
– Quins són els teus projectes i reptes de futur?
El més immediat és trobar un espai que ens permeti compaginar millor les dues branques de la nostra empresa, poder potenciar la part immobiliària i d’exposició de reformes. I, per altra banda, iniciar projectes de compravendes d’immobles per reformar-los i vendre’ls i en un futur proper, iniciar-nos en la construcció d’obra nova.