Toni Muñoz «Aquest no és un negoci de pisos i cases, és un negoci que va de persones»

Avui tenim amb nosaltres en Toni Muñoz, el CEO de Solnou, una immobiliària que fa més de 35 anys que deixa empremta a Manresa. Toni és la segona generació al capdavant del negoci familiar, liderant-lo amb una visió innovadora i propera.                     
Els valors que defineixen Solnou són l’honestedat, la proximitat i el treball constant, sempre buscant guanyar-se la confiança dels seus clients a través d’un servei complet i personalitzat. Ell veu el sector immobiliari, com un negoci de persones, no només de cases i pisos.  
En aquesta entrevista, destaca el paper que juga el seu equip, que considera el cor de l’empresa, format per professionals amb una  àmplia experiència.                                                                                    
Ens dona la seva visió del mercat immobiliari, de les noves tendències i de la seva aposta, pel creixement del sector a Manresa, amb projectes d’obra nova i amb la figura del personal shopper com a clau del futur. 

Com van ser els vostres inicis en el sector immobiliari? 

Els inicis de Solnou comencen fa més de 35 anys a Manresa, impulsats per l’Antonio Muñoz i la Pilar Amores, el meu pare i la meva mare. Es van embarcar en aquesta aventura per insistència del meu pare, que, a part de treballar als Ferrocarrils Catalans, a les tardes va començar a introduir-se en aquest món, observant, estudiant i intervenint en petites operacions. La meva mare s’encarregava de la part més administrativa, mentre que ell portava la part comercial. 

Era la teva vocació? Com et vas preparar?                                        

Jo, concretament, mentre estudiava, vaig començar a treballar al negoci familiar amb 16 anys. Als 18, ja estava fent de comercial i he anat passant per totes les etapes fins al dia d’avui, amb 39 anys, portant l’oficina que tenim actualment a Manresa.                                                        

No crec que fos la meva vocació al principi. Vaig començar a treballar a casa perquè era més fàcil compaginar els estudis i la feina. Vaig començar estudiant Telecomunicacions, però al cap d’un any em vaig matricular a Arquitectura Tècnica. Aquesta formació, al meu entendre, és un dels millors complements per dedicar-se a aquesta professió. Amb 33 i ja amb funcions una mica més directives, vaig estudiar un PDD a l’IESE de Barcelona.   

Vaig decidir dedicar-me al 100% al sector immobiliari quan tenia 24 anys. Recordo que ho vaig tenir clar i li vaig dir al meu pare: “Ara sí que ho sé, m’agradaria ser com tu i dedicar-me a la immobiliària i al negoci familiar.”

Quins són els valors de Grup Solnou?   

A l’empresa, sempre hem tingut uns valors determinats pel mateix model de negoci. M’explico: som una immobiliària familiar de poble/ciutat, i al llarg de tots aquests anys, els valors amb què hem treballat són els mateixos en què creien els meus pares i amb què ens han educat a nosaltres, els tres germans.  

M’agrada pensar que som una agència honesta, familiar, propera, treballadora, coherent i constant, sempre treballant en l’interès del nostre client.                                                                                                 

Moltes immobiliàries diuen que són “la teva immobiliària de confiança”. A mi, la confiança m’agrada guanyar-me-la, i, sobretot, que em recomanin. Prefereixo dir: “som la teva immobiliària de capçalera”, perquè al final del dia, són moltes les persones conegudes o no, que et demanen consell o que passen el teu contacte per veure si els pots ajudar.  

Per a mi, això és el més gratificant i, de passada, demostra la feina ben feta. Per sort, totes les persones que conformen l’equip actual estan alineades amb aquesta manera de treballar, i per tant és molt fàcil col·laborar amb elles. 

Feu un assessorament de 360° des del primer moment? Explica com és el teu equip…  

Intentem que el nostre assessorament sigui 360° o, almenys, oferir alternatives perquè ho sigui. La primera vegada que ens contacta un futur client, dediquem temps a entendre la seva situació, què necessita i per què ens ha trucat. Aquest no és un negoci de pisos i cases, és un negoci de persones, que penso és la lliçó núm. 1 que tothom hauria d’aprendre el seu primer dia.  En cada compra, venda, herència, etc., darrere hi ha una història. És molt més fàcil entendre la situació i oferir una solució si dediques temps (o com m’agrada dir: inverteixes temps) a escoltar-los i veure què els preocupa realment. Tot i que crec que podem oferir un servei total, o 360°, comptem amb una magnífica xarxa de col·laboradors per a aquells temes específics o tècnics en què nosaltres no som capaços d’arribar.                                                                                                 

El meu equip és l’ànima de Solnou. Ara per ara, tenim un equip molt format, amb molta experiència i, sobretot, amb una manera de treballar molt depurada. Ara som 6 persones a l’empresa, ja que el meu pare ens va deixar fa 3 anys, i com no podia ser d’una altra manera, tot l’equip es va posar a treballar al 200% per tirar endavant tota la feina que tenim i no deixar els nostres clients sense solucions. Per mi, sens dubte, el nostre equip és el millor actiu que tenim a Solnou. 

Des de fa un parell d’anys, ens hem organitzat per divisions: lloguers, compravendes, promocions i obra nova. Això ens ha donat una visió molt més empresarial i ha permès que cada treballador es faci càrrec de la seva secció amb més control i responsabilitat. Recentment, hem començat a formar-nos com a Agents del Comprador o Personal Shoppers, que pensem que serà un dels pilars en el futur pròxim. 

Com veus l’evolució de les vendes del mercat residencial aquest any? 

Aquest 2024 ha estat, a nivell de vendes, bastant bo. Estem veient com portem alguns anys amb promocions d’obra nova a Manresa, per fi.             

Tot i que el nostre mercat és molt local, hem observat que en alguns mesos del 2024, la franja de preu mitjà entre els 120.000 i els 180.000 euros representava el 25% de les compravendes tancades, quan en el nostre mercat de segona mà crec que hauria de ser del 75%, és a dir, al revés.  

Esperem que aquesta baixada dels tipus d’interès que estem veient recentment, ajudi els compradors d’aquest segment a accedir a la seva nova llar. Espero un parell d’anys més animats i després ja veurem què passa.                                                                                                    

A un nivell més macro, començo a replantejar-me si ciutats com Barcelona, Madrid, València, Bilbao, amb preus al voltant dels 400.000 euros són normals. A mi, no m’ho sembla. Haurem de preguntar a experts d’aquestes zones què en pensen.

Quina formació creus que seria necessària per poder donar resposta a les necessitats del sector? 

Crec que s’hauria de donar molta més formació en general. La formació que s’imparteix actualment està força bé i és adequada per a les persones que volen començar en el sector, però tots hauríem d’obligar-nos a fer certs cursos o formacions. Cada cop, la professió serà més específica i ens haurem de formar en consonància. Per tant, animo a tothom a formar-se amb, per exemple, els cursos que ens ofereix el Col·legi, que realment són de molt bona qualitat. 

Quin paper juga el marketing en la vostra empresa?  

El màrqueting ha estat una peça fonamental a la nostra empresa. Tenim un alt pressupost dedicat exclusivament a aquesta partida. Des de fa temps, el meu pare ja li donava molta importància, agafant fins i tot idees que venien dels Estats Units en aquell moment, que eren bastant transgressores.  

Vam ser la primera agència de la comarca a tenir targetes personalitzades amb les nostres fotografies. Vam comprar una furgoneta rotulada amb les nostres cares que, deixàvem si havies de fer mudança. Durant un temps, tots els comercials anaven amb minis (de diversos colors) i se’ns reconeixia fàcilment, etc.

Aquests últims anys ens hem dedicat a fer publicitat tant online com offline del nostre equip. Volem que, a part de créixer la nostra presència com a marca a la ciutat i a la comarca, també creixi la seva com a agents immobiliaris de referència a la zona. Per aconseguir-ho, cal ser constant i tenir clar que no surt barat, però a la llarga compensa.

Què poden aportar els agents immobiliaris a la societat i quin serà el seu paper en el futur, diguem d’aquí a 10 anys?                            

M’agradaria pensar que els agents immobiliaris, especialment els associats i col·legiats, d’aquí a uns anys haurien de ser essencials per a la compra o venda d’un immoble. Totes les professions s’han anat professionalitzant amb el pas del temps, i m’encantaria que la societat entengués que fer una compra o una venda amb un professional contrastat al teu costat, marca la diferència entre una transacció i una molt bona transacció.                                                                             

Per exemple, si portes el cotxe al taller, preferiries pagar una mica més però tenir garantia d’èxit, oi? O si t’operes de manera privada, contrastaràs perquè un metge o metgessa val 3.000 i l’altre val 5.000 si t’has d’operar del mateix genoll, oi?                                                    

M’agradaria que el mercat en general pensés que la figura de l’agent immobiliari associat o col·legiat millorarà, ben segur, el tracte que un podria aconseguir sol o amb una persona menys formada. 

Què destacaries del projecte de l’AIC? 

L’AIC, i en concret el Col·legi, ha fet molt bona feina aquests darrers anys. S’ha actualitzat i ha posat a disposició de qualsevol associat un seguit de serveis i, sobretot, formacions espectaculars. També ens dona unes pautes a tots els professionals per seguir unes bones maneres de fer, procedir i interactuar amb els nostres clients o col·laboradors.                

Estar associat o col·legiat t’assegura destacar com a immobiliari entre la professió i tenir al teu abast totes les eines per aconseguir-ho. 

Què diries als joves que volen incorporar-se a aquest sector? 

Aquest és un món apassionant. Els animo a formar-se, a formar-se molt, i a entrar en associacions com l’AIC. Que tinguin paciència i, sobretot, que treballin amb honestedat, posant el client al centre de tot. Que no tinguin por a col·laborar, i que, si poden, treballin o col·laborin amb agents top per aprendre i desenvolupar el seu potencial. Ara bé, si et fas immobiliari, t’ha d’agradar el “rock’n roll”. 

Quins són els teus projectes i reptes de futur?                                    

Ara estem vivint una època molt bona. Tal com he comentat abans, des de la sectorització de les feines internes, hem aconseguit una millora en tots els àmbits. Per tant, de moment, vull consolidar-ho, així com la figura de Personal Shopper.  

També vull posar en pràctica un seguit de formacions per a tot l’equip per millorar el seu nivell. 

I més endavant, m’agradaria ampliar l’equip comercial i obrir una altra oficina, qui sap si a la comarca o fora.  

Personalment, porto un any treballant intensament en tres o quatre avantprojectes d’obra nova a la comarca, i el meu pròxim objectiu és fer realitat un d’aquests projectes.  

Aquest 2025 em fa especial il·lusió fer una promoció d’obra nova.