Aquesta tarda he quedat amb la Vanesa Marquina a les oficines que Tasinsa Gestors Immobiliaris té a l’avinguda Diagonal. Quan hi he entrat, es respirava un aire de tranquil·litat i pau. La Vanesa n’és l’ànima. Ella és una dona admirable, amb gran força i amb empenta imparable. És jove però té l’expertesa de les persones que han viscut intensament, forjant amb constància i implicació el seu futur. El seu pare és el seu referent i és de qui ha après els valors que fan de Tasinsa una empresa única. Està orgullosa de totes les fites que ha aconseguit amb esforç: posicionar-se com a dona directiva, aprendre cada dia, aconseguir crear vincles amb la comunicació i acompanyar els clients en tot moment en aquest viatge, amb dedicació perseverança i estima.
Com van ser els teus inicis al món immobiliari?
El meu pare va ser qui va crear l’empresa ja fa més de 35 anys i es pot dir que jo hi he viscut estretament lligada des que vaig néixer. Tot i que a casa nostra s’intentava no parlar de feina, quan tens una empresa pròpia és inevitable.
Jo vaig estudiar Periodisme i Comunicació perquè anava molt alineat al meu perfil. Després d’uns anys com a periodista, un headhunter em va contactar per proposar-me entrar a Bassat Ogilvy on vaig passar molts anys i vaig aprendre moltíssim, sobretot de comunicació corporativa.
Al cap d’uns anys vaig començar a treballar pel meu compte i, és clar, vaig tenir com a client a Tasinsa. Vaig haver de recontactar amb el sector immobiliari perquè, com ja saps, per portar la comunicació corporativa de qualsevol negoci l’has de conèixer bé des de dins. Va ser una època molt interessant i intensa. Però va arribar un moment en què a Tasinsa feia falta un perfil d’estratègia i em van proposar entrar-hi completament. I vaig començar a fer d’agent comercial sense deixar la part de comunicació de l’empresa.
Em va encantar des del primer dia, vaig tenir una connexió molt forta i vaig decidir seguir aprenent més de la meva nova feina. Aprendre és una part molt important de la meva vida. A Tasinsa, vaig començar des de baix per aprendre tot el procés, i en pocs anys vaig assumir el negoci sola; el meu pare es va jubilar i el meu germà va acceptar una oferta de feina a una altra empresa.
I has canviat moltes coses?
Jo crec que quan el meu germà em va demanar que m’unís a l’empresa buscava una visió externa i fresca, volia canviar coses.
D’entrada, com era d’esperar, vaig homogeneïtzar tota la imatge corporativa, ja que s’havia anat quedant antiquada. Vaig millorar el CRM per potenciar la comunicació amb el client i ser més efectius. Em va servir molt el fet de fer de comercial, per tenir aquesta nova visió i poder-la plasmar en la imatge i la comunicació corporativa i també al web. També vaig afegir una visió mes estratègica i vaig començar a planificar a curt, a mig i a llarg termini.
Vaig reorganitzar l’empresa en dues àrees: la de lloguer i venda de locals comercials i oficines, i el departament d’inversió, on toquem tot tipus de producte. Som molt forts en les dues àrees.
I vas canviar molt la forma de treballar?
Bastant. Pensa que jo vaig fer-me càrrec del negoci al 2014 quan encara hi havia la crisi al pensament de tothom. Tenia una part bona que era que els temps que venien havien de ser millors, però calia fer un impuls. Vam entrar totalment al món digital i, en la part de màrqueting, vaig començar a cuidar molt la imatge de tot el que fèiem. La gent té molt on triar i és important que no et descartin per una primera imatge del teu producte que no és prou bona.
Els nostres punts forts són l’experiència, la transparència, la honestedat i la proximitat. Podem assessorar molt bé els clients i, sobretot, podem aportar la proximitat pel fet de ser una empresa més petita. És veritat que el client ha de fer tot un procés per arribar a l’elecció que realment vol del producte. I la nostra feina és acompanyar-lo en aquest viatge amb dedicació, paciència i afecte.
Quins són els valors de Tasinsa?
L’assessorament basat en l’experiència, la proximitat i la humilitat, que sempre van ser els valors principals del meu pare. El meu pare no entenia la vida ni l’empresa si no era des de la humilitat total i, per a mi, és un gran llegat.
Parla’m del teu pare. Què et va transmetre quan vas decidir entrar al negoci?
Perseverança, una resistència brutal. Mai es desanimava, mai tirava la tovallola i això és quelcom molt important en aquest sector. Les operacions són sovint denses, llargues i tu has d’estar preparat perquè algunes caiguin, i cal seguir si passa.
Com gestioneu aquest assessorament 360º?
Tot el que seria l’assessorament comercial i la negociació ho fem amb l’equip intern. També tenim un advocat que s’encarrega de tota la part legal si el client no té departament legal i un arquitecte que fa tota la part tècnica. Com et deia, som petits, però tenim un equip molt complet que ens permet donar un servei de qualitat als nostres clients.
Quin és el producte que més us demanen ara a la postpandèmia?
Sorprenentment, tenim molta demanda de locals i oficines. S’ha parlat molt que eren sectors que caurien en la desaparició, però la veritat és que hem tingut demandes fins i tot en els moments més durs de la pandèmia. La restauració, que ho ha passat molt malament, quan ha pogut, s’ha reactivat amb molta força.
Crec que s’ha notat una caiguda i reubicació important en el sector prime, com a totes les crisis, però aquest tipus de situacions difícils ajuden a repensar negocis i a començar de nou amb més força.
A vosaltres us va afectar molt la pandèmia?
La veritat és que sí, moltíssim. Pensa que el nostre fort són les oficines i els locals comercials i, per tant, ens va tocar de ple. Afortunadament, l’àrea d’inversió va seguir funcionant bé i ens va compensar el moment. I també va incrementar un altre tipus de feina, que és la negociació de contractes.
Vam ajudar a propietaris i llogaters a renegociar condicions per salvar la situació en benefici de tots dos. Era bonic perquè la veritat és que la gent volia ajudar i s’ho prenien bé si els feies propostes raonables.
I tecnològicament estàveu preparats?
Ni nosaltres ni crec que ningú estava preparat, excepte potser les grans empreses, que tenen capacitat per poder fer aquest tipus de canvis tan radicals.
En el nostre cas, a mi em va tocar fer un “màster” en el món informàtic, perquè era necessari que es pogués treballar des de casa el més ràpid possible. Com que la situació era la que era per tothom, tant treballadors com clients ens vam esforçar molt per buscar solucions.
Vosaltres treballeu amb el mercat internacional. Quines demandes rebeu d’aquests grans clients?
Sempre, abans i després de la pandèmia, els clients han tingut molt clara la potència de la marca Barcelona. Pel mercat internacional som un hub tecnològic, som una ciutat cosmopolita i, molt important per ells, tenim mar. Aquestes tres coses els criden molt l’atenció.
El grans clients són multinacionals, sobre tot tecnològiques, amb uns requeriments molt específics d’edificis de classe A i amb molts serveis. Afortunadament, amb el 22@, que ha crescut tant, podem cobrir molta d’aquesta demanda i ara també amb el centre històric de negocis, reformant els edificis.
Què en penses de les noves lleis d’habitatge?
La veritat és que pel nostre tipus de negoci aquest no és el nostre expertise, però a nivell personal, et puc dir que crec que és un tema molt i molt complicat: buscar l’equilibri perquè ningú surti perjudicat quan estàs barrejant temes socials i professionals, em sembla una dificultat enorme. L’objectiu, que tothom tingui accés a un habitatge, és just i necessari, però s’ha d’enfocar bé. No penso que la mateixa regulació sigui aplicable a tot un país, ni tan sols a una ciutat sencera sense mirar les diferents realitats que hi conviuen depenent de la zona.
Quant a la limitació del lloguer, penso que es poden fer altres coses abans d’aplicar una mesura com aquesta. Per exemple, si el propietari estigués més protegit, no caldrien tants avals i garanties, que són un fre per a molts llogaters. En resum, la intenció és bona però s’ha de tenir en consideració totes les parts afectades.
I la iniciativa de canviar l’ús de locals per convertir-los en habitatge?
D’això se’n va parlar sobretot en els moments més durs de la pandèmia, quan molts locals quedaven buits. La realitat és que el mercat dels locals s’ha reactivat amb molta força i que, tot i que el comerç electrònic seguirà pujant, el comerç tradicional no desapareixerà. Crec que els dos models poden conviure perfectament, entre altres coses perquè la interacció humana és part de la nostra naturalesa: passejar, mirar, tocar els productes, etc.
Com estàs veient l’evolució del mercat en aquest mesos en què la pandèmia s’ha relaxat?
La veritat és que la guerra i la inflació no ajuden gaire i sembla que en sortim d’una per entrar en una altra. No ens han deixat respirar!
El sector immobiliari és un bon indicador tant pels temes econòmics com pels temes socials i, si les coses segueixen igual, no serà un any tan bo com pensàvem, encara que molt millor que els anteriors. La recuperació no serà tan ràpida com somiàvem. Però a poc a poc es posarà tot a lloc.
Quin consell donaries a aquelles persones que vulguin comprar un local o una oficina?
La ubicació segueix sent el més important. S’ha d’entendre molt bé el negoci o l’activitat que el client vol dur a terme per recomanar-li el millor. Necessites visibilitat? Necessites imatge corporativa? El més important és la comoditat dels teus treballadors?
Hi ha molts factors a valorar i, per tant, és molt important que es posin en mans d’un bon professional que els assessori, ja que l’èxit del seu negoci depèn de la decisió d’on s’ubiqui. T’ho pots fer sol, però un bon professional té molt més coneixement. Cal buscar assessorament de qualitat.
Quina formació creus que haurien de tenir els nous agents immobiliaris per donar un bon servei?
Crec que una bona formació comercial és molt important, però també cal aprendre a comunicar bé, tant internament com externament, i potenciar habilitats com l’empatia. Són coses que hi ha gent que les té de forma natural, però que d’altres han d’aprendre.
Entenc que el màrqueting i la comunicació són peces claus a la vostra empresa. Com ho has enfocat?
Primer potenciant i millorant la comunicació interna, és bàsic. I quant a la comunicació externa, creant imatge de marca i aprofitant eines tan potents avui dia com les xarxes socials.
Pel nostre tipus de producte hem de ser molt conscients de fins on podem arribar. Per exemple, no tindria gaire sentit que ens dediquéssim a penjar fotos a Instagram d’oficines buides o de locals comercials que s’han de reformar perquè no persuadeixen. Ens hem de centrar més en donar informació útil pels nostres clients a través del nostre web, el blog, el recull de premsa i esdeveniments, i utilitzar Instagram també en aquest sentit.
Explica’m aquest servei de Project Management que teniu.
És un servei que sempre hem donat, que ja el va iniciar el meu pare a l’empresa. El Project Management assessora els promotors immobiliaris i assegura la consecució d’un millor equilibri, qualitat, cost i termini mitjançant la coordinació del projecte. Aquest servei ens permet donar un servei d’acompanyament als nostres clients des del començament fins al final.
Imagina que un client nostre vol construir i comercialitzar un edifici d’oficines. Nosaltres l’ajudem des de la cerca d’ubicació, la compra del solar, la coordinació de la construcció, la part de PM, i la comercialització de les oficines després. Tenim aquests experts que poden portar tot el projecte.
Què poden aportar els agents immobiliaris a la societat i quin serà el seu paper en el futur?
Jo vull pensar que tenim molt a aportar. Podem ajudar moltes persones amb el nostre assessorament professional, ajudar-los perquè els seus negocis siguin un èxit perquè els hem buscat una bona ubicació. Crec que som part activa de l’entramat de la ciutat i podem ajudar a millorar-lo.
Què destacaries del nou projecte API?
Moltes coses! Com a comunicadora, crec que ho estant fent realment bé. Han augmentat la seva presència i proximitat al col·lectiu i fent-ho de forma molt professional.
A nivell personal, crec que estant aconseguint estar a prop de tothom i això és molt difícil d’assolir. Durant la pandèmia, per exemple, vaig valorar moltíssim tota la informació que el Col·legi anava donant sobre els constants canvis en el mercat, tant a nivell professional com personal. També m’agrada molt aquest nou enfoc de fer grups reduïts de temes especialitzats, on empreses com la nostra tenen cabuda i poden connectar amb col·legues amb necessitats i inquietuds similars i experts en la matèria.
Crec que s’està fent una molt bona feina!
Tu formes part de Women In Real Estate (WIRE), oi?
El nostre sector té i ha tingut molta presència masculina, i la femenina encara té carències a nivell d’igualtat en càrrecs de responsabilitat. Per això, aquesta iniciativa em va interessar de seguida i vaig tenir la sort d’entrar-hi quan l’associació a Barcelona encara era molt petita. Les companyes de Madrid em van acollir i integrar de seguida i ara hem crescut molt.
I explica’m la teva experiència personal com a dona directiva d’una empresa immobiliària.
Difícil, perquè si ens fixem en dones empresàries en el sector, som molt poques. Vaig tenir dificultats a tots els nivells perquè a més de dona, era jove pel sector i “filla de”. Jo et confesso que vaig arribar a canviar la meva manera de vestir per semblar més seriosa, per tenir més credibilitat. És absurd, però socialment ens ho han transmès. Amb el anys i conforme la gent et va coneixent les coses es normalitzen, però els inicis van ser complicats. Recordo que anava a reunions amb el nostre director d’inversió i es dirigien sempre a ell, encara que l’última paraula la tingués jo.
Com a dones ens hem de guanyar una credibilitat que als homes ja se’ls pressuposa i això no és just. Tots, homes i dones, hem de fer un esforç per canviar aquesta situació.
Animaries la gent jove perquè entrés al sector?
Jo sí, és clar, perquè a mi m’encanta i el gaudeixo molt. Però és cert que t’ha d’agradar, que has de tractar amb molta gent i que és un sector complex, on has de tenir molt coneixement del mercat i ser un bon professional.
Quins projectes de futur teniu a Tasinsa?
La veritat és que per aquest any tenim el mateix de l’any passat, perseverar en la feina i l’optimisme mentre millora el mercat. Volem créixer i seguir fent-ho molt bé a nivell nacional i internacional.
I per a un futur més llunyà en tinc un que no vull desvetllar encara.